Jezte chytře 04. 11. 2022 PDF Tisk

Proč je tučný kravský jogurt lepší než sójová náhražka

Trend rostlinné stravy a veganství obecně se neustále rozšiřuje. Ruku v ruce s ním jde stále větší incidence nejrůznějších alergií a intolerancí na mléko, na mléčné výrobky a na samotné mléčné proteiny. A zatímco před deseti lety jsme našli náhražky mléčných výrobků maximálně tak ve zdravé výživě, nyní jsou už v každém supermarketu. Jsou tyto produkty zdravější“? Musíme je kupovat, pokud chceme jíst zdravě? A kdo je vlastně potřebuje?

Proč je tučný kravský jogurt lepší než sójová náhražka

Z čeho se náhražky vyrábějí?

Rostlinné náhražky mléka, jogurtů, zakysané smetany, sýrů nebo másla i zmrzliny, se nejčastěji vyrábí ze sóji, mandlí, ale také kokosu, ovsa a rýže. Dále se nejčastěji používá palmový a kokosový tuk, které jsou díky obsahu nasycených mastných kyselin tuhé, a proto je jejich použití pro strukturu výhodné. Je to právě vstupní surovina a její množství, které určuje nutriční hodnotu a také celkovou nutriční kvalitu náhražek. Další složka bývá často voda nebo nějaký jiný olej (často slunečnicový). Dnes už bývá samozřejmostí i použití různých veganských kultur, které zvyšují nutriční potenciál potraviny (nejčastěji jogurtů a dezertů) a dělají z nich probiotický výrobek, o kterém se dá říci, že je prospěšný pro naši střevní mikroflóru. A pak už nastupují nejrůznější aditiva, nejčastěji z řad zahušťovadel a emulgátorů, sůl, bylinky či jiná dochucovadla (sladidlo, glukózový sirup, cukr apod.)

 

Cenové paradoxy i kvalitní produkty za astronomické ceny

Co rozhodně stojí za pozornost je samotná cena produktů. Můžete se setkat jak s úplnými cenovými paradoxy, kdy platíte velmi vysoké částky za převážně našlehanou vodu s olejem, ale i s velmi čistými a kvalitními produkty, za které si ale zaplatíte opravdu vysoké ceny a rozhodně si je nemůže každý dovolit. Z toho důvodu velmi doporučuji číst samotné složení a opravdu se selským rozumem zamyslet nad reálnou potřebou daného produktu. Zdravá rostlinná strava neznamená, že můj jídelníček budou tvořit samé technologické rostlinné hitparády, které jsou pro tělo nepřirozené a jsou navíc výživově chudé.

Jako příklad nekvalitní náhražky za vysokou cenu (značku nebudu jmenovat) uvedu veganský plátkový sýr jakožto náhražku klasického eidamu. 100 g stojí 70 Kč první 4 složky tvoří voda, kokosový olej, modifikovaný škrob a škrob. Množství bílkovin 0 g. Výživová hodnota je velmi nízká. Platíme za ztužený tuk s vodou. Jako příklad kvalitního veganského produktu uvedu probiotický jogurt z kokosu, kdy 130 g stojí 65 Kč (!!), ale produkt je tvořen jen kokosem a kulturami. Množství bílkovin 2 g. Vláknina 3 g. Zde vidím kvalitní produkt s výživovým potenciálem.

 

Výhody a nevýhody náhražek

Hlavní limitující vlastností alternativních mléčných výrobků a většiny rostlinných mlék je nízké zastoupení bílkovin, na které jsou obecně opravdové mléčné výrobky bohaté. Druhá problematická živina je vápník. Pokud není do produktu přidán přímo, obsahují ho rostlinné náhražky v přirozené míře velmi málo (výjimku může tvořit mandlový jogurt s vysokým podílem mandlové složky). Na co jsou produkty naopak bohaté jsou tuky, které často spolu s vodou tvoří 2040 % produktu. U rostlinných margarínů a tuků ještě mnohem více. Jako velký černý puntík vidím užívání palmového tuku jako nejčastějšího rostlinného tuku v těchto druzích výrobků. Nemusíte se mnou souhlasit, ale pokud mi to vyloženě zdraví nepřikazuje, nevidím prostě důvod, proč nahradit máslo kostkou ztuženého a částečně ztuženého palmového oleje.

 

Kdy ano, kdy ne

Stále více lidí ze zdravotních důvodů nemůže konzumovat kravské případně kozí a ovčí produkty. Trpí na alergie, případně nesnášenlivostí na některou složku mléka např. kasein. Mléčné produkty jsou však významnou složkou nebo ingrediencí jídelníčků a různých receptů. Pro mnohé jsou stravitelnější, a tak vhodnější volbou, pro mnohé třeba jedinou možností, jak si dopřát potravinu s konzistencí a chutí jogurtu i za cenu toho, že není z živočišného mléka. V neposlední řadě tady hraje roli samozřejmě roli i veganství a otázka etiky.

Rostlinné náhražky jsou tedy částečným řešením tohoto zapeklitého problému. Na druhou stranu pokud nemáte objektivní zdravotní či etický důvod, rozhodně NEDOPORUČUJI utrácet peníze za alternativy, protože si tím výživově nijak nepomůžete, a naopak doporučuji konzumovat kvalitní kravské, kozí a ovčí produkty. Přirozenost vždy vítězí nad umělým řešením.

Objednat předplatné