Ájurvéda 17. 02. 2021 PDF Tisk

Pozdní zimní období a ájurvéda

Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.

Pozdní zimní období a ájurvéda

Zima a pozdní zimní období – je v tom rozdíl
V obzvláště chladných dnech se v našem těle zvyšuje působení dóši váty, a je proto velmi důležité dát svému dennímu žití řád. Ráno ve stejný čas vstávat a stejně tak i večer jít ve stejnou dobu spát. Pravidelnost si stanovte i ve svém jídelníčku, pohybových aktivitách a pracovním čase. Možná vám to bude zpočátku na obtíž, a proto myslete na tapas, tedy disciplínu. Bez činů nejsou výsledky, jen nesplněná přání. 

Začátek jara pod vládou kaphy
Zamračená, vlhká a chladná končící zima patří kapě, stejně tak jako začátek jara. 

Časné jaro nebo také pozdní zimní období nás může sem tam ještě překvapit zasněženým ránem, ale i přesto již nastává vhodná doba pro ájurvédskou detoxikaci. Jelikož se v tomto období kapha zvyšuje, může oslabit náš trávicí oheň a mohou přijít nemoci jako kašel, rýma nebo také jarní únava, a proto je nutné nastolit harmonickou rovnováhu.

Jak docílit rovnováhy? 
Kapha je uzemněná, stabilní a pevná, a když se dostane do nerovnováhy, stává se línou, tvrdohlavou a nehybnou. 

A jak udržet kaphu v rovnováze?

  1. Vstávejte brzy – i když se vám moc nechce. Kapha může propadat lenosti, nedejte jí šanci.
  2. Každé ráno přidejte k čištění zubů i čištění jazyka.
  3. Začněte svůj jídelníček odlehčovat, můžete pomalu přidávat ochlazující potraviny, ovšem pozor, nebavíme se o tom, že své jídlo zaplavíte ledovými saláty. Zkuste jíst sezónně, tělu i duši to prospěje.
  4. Dávejte před studenými nápoji přednost například fenyklovému, pampeliškovému či hřebíčkovému čaji.
  5. Začněte se pravidelně hýbat, přidejte dynamičtější jógové sestavy nebo svižnou procházku.
  6. Pozor si dejte na přejídání a emoční jedení.
  7. Nezapomínejte na zlaté pravidlo stravování: 1/3 jídla, 1/3 vody a 1/3 prostoru.
  8. Potraviny, které zvyšují kaphu, jsou sladké, slané a kyselé. Pokud opravdu musíte sladit, tak použijte (s mírou) med.
  9. Do svého denního rituálu zapojte i olejové masáže chodidel a hlavy. Můžete použít hrubší kartáč s přírodními štětinkami a promasírovat s ním celé tělo.

Jaké potraviny a bylinky zařadit a jakým se raději vyhnout?
Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a hořké potraviny, brokolici, kapustu, červenou řepu, špenát, květák, fazole adzuki, jablka, rozinky (neslazené), granátové jablko, pohanku, kukuřici, žito, cizrnu, červenou čočku a hrách. 

Vyhněte se houbám, dýni, sladkým bramborám, banánům, datlím, pomerančům, rajčatům, okurkám, pšeničným, ovesným a rýžovým výrobkům a hnědé rýži, sóji, tofu, tempehu, máslu, sýru, kravskému mléku a zmrzlinám.

Vhodné koření pro toto období je nové koření, bobkový list, černý pepř, kardamom, skořice, hřebíček, šafrán, badyán, muškátový oříšek.

Nevhodné koření je pískavice, vanilka a sůl.

Nezapomeňte i na potravu pro duši – vzdělávání a učení se
Každý den se zkuste naučit něco nového. Nemusí to být jeden den nukleární fyzika a ten druhý dějiny Skandinávie. Začněte pár novými slovíčky z cizího jazyka, naučte se nový recept, jděte domů jinou cestou, vyzkoušejte nový pohyb, udělejte tu věc, kterou odkládáte na „až“ – upřímně, takový termín v kalendáři nenajdete a přijde, teprve „až“ vy sami řeknete, tak to řekněte a udělejte právě teď. 

Aromaterapie, balzám a pohlazení
Chladnou, těžkou a pomalou povahu kaphy můžeme vyvážit i pomocí aromaterapie.

Já osobně asi neznám nic příjemnějšího než mít byt či místnost provoněné esenciálními oleji. I díky nim můžete dosáhnout harmonie především ve své mysli. Esenciální oleje můžete nakapat do difuzérů či je spojit s nosnými oleji a mít je v malé lahvičce stále u sebe.

Vhodné oleje pro období kaphy
Anýz, bazalka, vavřín, bergamot, bříza, myrta, kardamom, skořice, hřebíček, cypřiš, geránium, grep, majoránka, peprmint, neroli, pivoňka, jasmín, růže či wintergreen.

Jako nosné oleje můžete použít: hořčičný, jojobový či sezamový.

Dejte prostor životu
Když je mysl kaphy v rovnováze, stává se soucitnou, milující, laskavou a trpělivou, a když se dostane do nerovnováhy, je závistivá, záštiplná a připoutaná k lidem či věcem kolem sebe. Pozor si dejte na hromadění. Právě na jaře je vhodné provětrat skříně, šatníky, domy i byty a pustit vše, co držíte a dávno nepotřebujete. Ať se to týká myšlenek, věcí či vztahů. Myslete na to, že aby do vašich životů přišlo něco nového, je třeba tomu udělat prostor.

  • autorka: Lenka Petrikovičová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné