pátek 24. 1. 2025
Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.
Zima a pozdní zimní období – je v tom rozdíl
V obzvláště chladných dnech se v našem těle zvyšuje působení dóši váty, a je proto velmi důležité dát svému dennímu žití řád. Ráno ve stejný čas vstávat a stejně tak i večer jít ve stejnou dobu spát. Pravidelnost si stanovte i ve svém jídelníčku, pohybových aktivitách a pracovním čase. Možná vám to bude zpočátku na obtíž, a proto myslete na tapas, tedy disciplínu. Bez činů nejsou výsledky, jen nesplněná přání.
Začátek jara pod vládou kaphy
Zamračená, vlhká a chladná končící zima patří kapě, stejně tak jako začátek jara.
Časné jaro nebo také pozdní zimní období nás může sem tam ještě překvapit zasněženým ránem, ale i přesto již nastává vhodná doba pro ájurvédskou detoxikaci. Jelikož se v tomto období kapha zvyšuje, může oslabit náš trávicí oheň a mohou přijít nemoci jako kašel, rýma nebo také jarní únava, a proto je nutné nastolit harmonickou rovnováhu.
Jak docílit rovnováhy?
Kapha je uzemněná, stabilní a pevná, a když se dostane do nerovnováhy, stává se línou, tvrdohlavou a nehybnou.
A jak udržet kaphu v rovnováze?
Jaké potraviny a bylinky zařadit a jakým se raději vyhnout?
Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a hořké potraviny, brokolici, kapustu, červenou řepu, špenát, květák, fazole adzuki, jablka, rozinky (neslazené), granátové jablko, pohanku, kukuřici, žito, cizrnu, červenou čočku a hrách.
Vyhněte se houbám, dýni, sladkým bramborám, banánům, datlím, pomerančům, rajčatům, okurkám, pšeničným, ovesným a rýžovým výrobkům a hnědé rýži, sóji, tofu, tempehu, máslu, sýru, kravskému mléku a zmrzlinám.
Vhodné koření pro toto období je nové koření, bobkový list, černý pepř, kardamom, skořice, hřebíček, šafrán, badyán, muškátový oříšek.
Nevhodné koření je pískavice, vanilka a sůl.
Nezapomeňte i na potravu pro duši – vzdělávání a učení se
Každý den se zkuste naučit něco nového. Nemusí to být jeden den nukleární fyzika a ten druhý dějiny Skandinávie. Začněte pár novými slovíčky z cizího jazyka, naučte se nový recept, jděte domů jinou cestou, vyzkoušejte nový pohyb, udělejte tu věc, kterou odkládáte na „až“ – upřímně, takový termín v kalendáři nenajdete a přijde, teprve „až“ vy sami řeknete, tak to řekněte a udělejte právě teď.
Aromaterapie, balzám a pohlazení
Chladnou, těžkou a pomalou povahu kaphy můžeme vyvážit i pomocí aromaterapie.
Já osobně asi neznám nic příjemnějšího než mít byt či místnost provoněné esenciálními oleji. I díky nim můžete dosáhnout harmonie především ve své mysli. Esenciální oleje můžete nakapat do difuzérů či je spojit s nosnými oleji a mít je v malé lahvičce stále u sebe.
Vhodné oleje pro období kaphy
Anýz, bazalka, vavřín, bergamot, bříza, myrta, kardamom, skořice, hřebíček, cypřiš, geránium, grep, majoránka, peprmint, neroli, pivoňka, jasmín, růže či wintergreen.
Jako nosné oleje můžete použít: hořčičný, jojobový či sezamový.
Dejte prostor životu
Když je mysl kaphy v rovnováze, stává se soucitnou, milující, laskavou a trpělivou, a když se dostane do nerovnováhy, je závistivá, záštiplná a připoutaná k lidem či věcem kolem sebe. Pozor si dejte na hromadění. Právě na jaře je vhodné provětrat skříně, šatníky, domy i byty a pustit vše, co držíte a dávno nepotřebujete. Ať se to týká myšlenek, věcí či vztahů. Myslete na to, že aby do vašich životů přišlo něco nového, je třeba tomu udělat prostor.