úterý 19. 3. 2024
Česnek obsahuje mnoho silic, saponinů, lektinů a flavonoidních látek. Jeho charakteristická štiplavost a „síla“ je dána přítomností alicinu, který je zodpovědný za jeho silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Troufám si říci, že pečený česnek je jedna z nejlahodnějších záležitostí...
Porce: 2 porce
Doba přípravy: 1 hod pečení + 10 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
Zajímavost
Česnek ve svém přirozeném stavu obsahuje látku aliin, která je jakýmsi prekurzorem pro tvorbu zdraví prospěšného alicinu. K přeměně je potřeba enzymu aliinázy, která se uvolňuje třením, lisováním či krájením česneku nadrobno. Pečení česneku inaktivuje tento enzym, nevzniká štiplavý alicin a česnek se tak stává jednak „méně zdravým“, ale také pojídatelným ve větším množství bez nepříjemných pocitů :)