BLESKOVĚ
Recepty 03. 02. 2021 PDF Tisk

Polentový dort s pomerančem

Připravit chuťově vyvážený dort, který je bez mouky a tedy i bez lepku je vždycky oříšek. Vyzkoušejte tento dort z polenty, kukuřičné krupice, která je doplněna mletými mandlemi. Budete jen mile překvapeni!

Polentový dort s pomerančem

Porce: 1 dort (8 ks)
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové 

Ingredience

  • 270 g jemné polenty
  • 300 g mletých mandlí
  • 180 ml mandlového mléka
  • 180 ml javorového sirupu
  • 1 a 1/2 lžičky jablečného octa
  • 2 a 1/2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • kůra a šťáva z 1 a 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného)

Na sirup

  • šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů
  • šťáva z 1 citrónu
  • 4 lžíce třtinového cukru

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 190 °C. Dortovou formu o průměru cca 23 cm vytřete tukem a vysypte polentou nebo bezlepkovou moukou.
  2. Chia semínka smíchejte se 6 lžícemi vody a dejte na 20 min stranou vytvořit gel.
  3. Rozpusťte si kokosový olej. Do větší mísy dejte všechny zbylé suroviny, přidejte chia gel, kokosový olej a vše dobře promíchejte do kompaktního těsta.
  4. Hmotu přelijte do formy a pečte v troubě cca 45–50 min.
  5. Mezitím si připravte sirup. Do kastrůlku dejte šťávu z pomeranče i citrónu, přidejte cukr a pomalu zahřívejte, dokud nevznikne sirup hladké konzistence.
  6. Hotový upečený korpus nechte 20 min vychladit. Vyndejte ho z formy a přelijte sirupem, dozdobte strouhanou pomerančovou kůrou a podávejte.

 

  • autorka: Tina Schmidt
  • @tinajedoma
  • foto: archiv autorky 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objednat předplatné