Porce: 1 dort (8 ks)
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 270 g jemné polenty
- 300 g mletých mandlí
- 180 ml mandlového mléka
- 180 ml javorového sirupu
- 1 a 1/2 lžičky jablečného octa
- 2 a 1/2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce kokosového oleje
- kůra z 1/2 bio citrónu
- kůra a šťáva z 1 a 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného)
Na sirup
- šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů
- šťáva z 1 citrónu
- 4 lžíce třtinového cukru
Postup
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Dortovou formu o průměru cca 23 cm vytřete tukem a vysypte polentou nebo bezlepkovou moukou.
- Chia semínka smíchejte se 6 lžícemi vody a dejte na 20 min stranou vytvořit gel.
- Rozpusťte si kokosový olej. Do větší mísy dejte všechny zbylé suroviny, přidejte chia gel, kokosový olej a vše dobře promíchejte do kompaktního těsta.
- Hmotu přelijte do formy a pečte v troubě cca 45–50 min.
- Mezitím si připravte sirup. Do kastrůlku dejte šťávu z pomeranče i citrónu, přidejte cukr a pomalu zahřívejte, dokud nevznikne sirup hladké konzistence.
- Hotový upečený korpus nechte 20 min vychladit. Vyndejte ho z formy a přelijte sirupem, dozdobte strouhanou pomerančovou kůrou a podávejte.
- autorka: Tina Schmidt
- @tinajedoma
- foto: archiv autorky