Recepty 20. 09. 2017 PDF Tisk

Podzimní arašídová granola

Zítra začíná astronomický podzim, který nám dává najevo, že se zase pěkně dlouho neohřejeme. Zvedněte si náladu slaďoučkou podzimní granolou, která zahřeje a povzbudí v pochmurných dnech...

Podzimní arašídová granola

Porce: 1 sklenice (zhruba 1 kg granoly)

Příprava: 30 min + 60 min pečení

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 350 g ovesných vloček
  • 150 g pražených nesolených arašídů
  • 100 g hladkého "smooth" 100% arašídového másla
  • 100 g kokosových lupínků
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 100 ml javorového sirupu (lze nahradit medem)
  • 3 lžíce pravého kakaa
  • 100 g nadrobno nasekané hořké čokolády (alespoň 70 %) nebo čokoládových peciček
  • 1 lžička pravého vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si velký plech s pečícím papírem.
  2. Do větší mísy postupně nasypte ovesné vločky, arašídy a kokosové lupínky. V menší misce smíchejte arašídové máslo, povolený kokosový olej, javorový sirup (nebo med), kakao a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte do kompaktní směsi a pomocí stěrky nalijte do větší mísy. Důkladně vše promíchejte.
  3. Směs rovnoměrně rozvrstvěte po pečícím papíru a pečte zhruba 60 min. Každých 20 min směs na plechu jemně promíchejte, aby se nepřichytávala a rovnoměrně se propekla.
  4. Po upečení nechte směs zhruba 20 minut vychladnout a na závěr do ní vmíchejte nasekanou čokoládu. Jemně promíchejte a nechte úplně vychladnout.
  5. Skladujte ve sklenici, dokud ji všechnu nesmlsáte :)