Plněné batáty s kešu majonézou

16. 08. 2017


Batáty jsou úžasnou univerzální potravinou, která se chuťově hodí k velkému množství zeleniny, ořechů a luštěnin, ale i k masu, dipům apod. Vyzkoušejte spojení batátů s černými fazolemi a kešu ořechy. Dohromady tvoří opravdovou lahůdku.

Porce: 2

Doba přípravy: 1 hod 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 2 menší batáty
  • 100 g konzervovaných černých fazolí
  • 60 g uzeného tofu
  • 1 střední červená cibule, nadrobno nasekaná
  • od oka: sladká paprika, pálivá paprika, římský kmín, sušená bazalka a oregano (pokud máte čerstvé bylinky, samozřejmě použijte ty)
  • sůl, pepř

na kešu majonézu

  • 75 g kešu ořechů – namočených předem na 3 hodiny do vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 30 ml vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • trocha dijonské hořčice
  • troška medu nebo javorového sirupu
  • kávová lžička soli

Postup

1. Troubu si předehřejte na 200 °C. Batáty omyjte a dobře kartáčkem očistěte. Zabalte je do alobalu (každý zvlášť) a pečte zhruba 45 min. Poté je vyndejte a nechte ještě 15 min v alobalu dojít.

2. Čtvrt hodiny využijte pro přípravu kešu majonézy. Všechny ingredience kromě oleje dejte do mixéru (ořechy slijte a použijte jen je) a zmixujte do hladka. Na závěr přilévejte za stálého mixování olej. Stěrkou přendejte do menší mističky a dejte uležet do lednice.

3. Nyní si připravte náplň do batátů. Rozbalte alobal a vyndejte si opatrně batáty na prkénko. Sundejte vrchní část slupky tak, abyste si vytvořili prostor pro vydlabání dužiny. Z obou batátů vydlabejte pár lžic, není nutné pečlivě vše jako třeba u lilku. Batátovou dužinu si dejte do čisté misky. Přidejte k ní černé fazole, všechno koření a cibulku. Ještě před plněním směsí batáty vevnitř osolte. Vidličkou promíchejte a nahrubo společně rozmačkejte. Směsí naplňte vydlabané batáty + navrstvěte na ně. Na závěr je posypte trochou uzeného tofu. Batáty umístěte na plech a dejte ještě na chvíli zapéct do trouby pod grill na 15 min.

4. Hotové zapečené batáty vyndejte a nechte alespoň 10 min vydýchat. Přendejte na talíř, přelijte kešu majonézou a podávejte.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket