Recepty 09. 01. 2019 PDF Tisk

Pikantní polévka z batátů

Zima už udeřila naplno, hory se prohýbají pod sněhem a my po svátcích a po novém roce odlehčujeme. Byla by chyba vsázet na studené saláty. Přitlačte na horkých, hutných polévkách. Zde je inspirace.

Pikantní polévka z batátů

Porce: 2

Doba přípravy: 40 min

Označení: Vegetariánské, veganské, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 batát
  • 0,7 l zeleninového vývaru
  • 1 bílá cibule
  • 2 mrkve
  • 100 g konzervovaných nebo uvařených bílých fazolí
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky kari
  • špetka římského kmínu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • kokosové mléko
  • čerstvé bylinky
  • pražené oříšky

Postup

  1. Nejprve zeleninu upečte v troubě. Předehřejte troubu na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Batát oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Mrkve očistěte a pokrájejte na půlky. Cibuli očistěte a rozkrojte na čtvrtky. Vše zlehka zalijte olivovým olejem, posypte solí a kořením a promíchejte. Pečte zhruba 20 min.
  2. Upečené batáty a zeleninu přendejte do hrnce, přidejte bílé fazole, zalijte vývarem a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte do polévky prolisovaný špalíček zázvoru a trochu citrónové šťávy. V případě potřeby ještě dolijte trochu vody. Polévku ještě 5 minut prohřejte a poté můžete podávat.
  3. Polévku dozdobte lžící kokosového mléka, bylinkami a oříšky dle chuti.

 

Objednat předplatné