Porce: 2
Doba přípravy: 40 min
Označení: Vegetariánské, veganské, bezlepkové.
Ingredience
- 1 batát
- 0,7 l zeleninového vývaru
- 1 bílá cibule
- 2 mrkve
- 100 g konzervovaných nebo uvařených bílých fazolí
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1/2 lžičky kari
- špetka římského kmínu
- olivový olej
- sůl, pepř
na ozdobu
- kokosové mléko
- čerstvé bylinky
- pražené oříšky
Postup
- Nejprve zeleninu upečte v troubě. Předehřejte troubu na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Batát oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Mrkve očistěte a pokrájejte na půlky. Cibuli očistěte a rozkrojte na čtvrtky. Vše zlehka zalijte olivovým olejem, posypte solí a kořením a promíchejte. Pečte zhruba 20 min.
- Upečené batáty a zeleninu přendejte do hrnce, přidejte bílé fazole, zalijte vývarem a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte do polévky prolisovaný špalíček zázvoru a trochu citrónové šťávy. V případě potřeby ještě dolijte trochu vody. Polévku ještě 5 minut prohřejte a poté můžete podávat.
- Polévku dozdobte lžící kokosového mléka, bylinkami a oříšky dle chuti.