Pikantní čočková polévka

18. 11. 2015


Každý čočku nemusí, to je fakt. Hustá čočková polévka ale v zimním období zkrátka bodne - zasytí a zahřeje a o to nám přece jde. Čočka má jedno z nejvyšších zastoupení bílkovin v rámci rostlinných zdrojů, okolo 25 g/100 g, což z ní dělá ideální zdroj této makroživiny pro vegetariány a vegany.

Porce: 2 porce

Příprava: 50 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 1 plechovka konzervovaných rajčat
  • 70 g zelené čočky, propláchlé
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • cca 100 ml vody
  • 1 očištěná a nadrobno nakrájená mrkev
  • 1 malá cibulka, nadrobno nakrájená
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • citrónová šťáva (cca lžička)

 koření

  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • špetka kari
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka vloček ze sušené chilli papričky
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup

  1. Na pánvi nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibulku a nadrobno nakrájenou mrkev a lehce několik minut restujte. Poté přidejte prolisovaný stroužek česneku a koření: mletý římský kmín, kari, tymián a špetku namletých chilli vloček.
  2. Poté přidejte k chuťovému základu plechovku konzervovaných rajčat, pořádně promíchejte a nechte pár minut společně probublat.
  3. Přidejte čočku, zhruba 100 ml vody a celé to zalijte ještě půl litrem zeleninového vývaru. Lehce osolte a opepřete.
  4. Pánev přiklopte poklicí a snižte plamen. Polévku vařte za občasného míchání zhruba 30 min. Čočka by měla zůstat pevná, ale uvařená.
  5. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Není nutné mixovat úplně do hladka, dejte ji jen několik "pulsů".
  6. Na závěr polévku zakápněte citrónovou šťávou a případně dochuťte dle vašich preferencí :)

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket