Porce: 2
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 2 hlavy fenyklu
- 5 ks mrkve
- olivový olej
- med
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
na dresink
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- lžíce olivového oleje
- citrónová šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžička medu
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- himalájská sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Mrkve oloupejte, odstraňte tvrdý konec a podélně rozkrojte. Bulvy fenyklu omyjte, očistěte a odkrojte okoralé zelené konce. Pokrájejte je na zhruba 2 cm široké plátky (podélně jako cibuli).
- Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olivovým olejem, lehce pokapejte zhruba lžičkou medu, osolte a opepřete. Pečte zhruba 15 minut, poté zeleninu jemně otočte a pečte dalších zhruba 10 minut.
- Když je zelenina opečená a zkaramelizovaná, plech vyndejte z trouby a připravte si zálivku. Smíchejte tahini, olivový olej, citrónovou šťávu, med, česnek, špetku soli a pepře. Důkladně promíchejte metličkou alespoň 3 minuty, aby se ingredience propojily. Dresink rovnoměrně rozlijte po zelenině a podávejte.