Pečený fenykl s tahini dresinkem

15. 02. 2017


O fenyklu se říká, že ho buď milujete a nebo nenávidíte. Jeho typická chuť se nezavděčí všem. Dejte mu však šanci, obzvlášť teď v zimním období, kdy je kvalitní zeleniny opravdu málo.

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 2 hlavy fenyklu
  • 5 ks mrkve
  • olivový olej
  • med
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

na dresink

  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • lžíce olivového oleje
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžička medu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • himalájská sůl
  • pepř

 

 Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Mrkve oloupejte, odstraňte tvrdý konec a podélně rozkrojte. Bulvy fenyklu omyjte, očistěte a odkrojte okoralé zelené konce. Pokrájejte je na zhruba 2 cm široké plátky (podélně jako cibuli).
  3. Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olivovým olejem, lehce pokapejte zhruba lžičkou medu, osolte a opepřete. Pečte zhruba 15 minut, poté zeleninu jemně otočte a pečte dalších zhruba 10 minut.
  4. Když je zelenina opečená a zkaramelizovaná, plech vyndejte z trouby a připravte si zálivku. Smíchejte tahini, olivový olej, citrónovou šťávu, med, česnek, špetku soli a pepře. Důkladně promíchejte metličkou alespoň 3 minuty, aby se ingredience propojily. Dresink rovnoměrně rozlijte po zelenině a podávejte.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket