Pečené batáty s tymiánem

06. 05. 2015


Batáty neboli sladké brambory jsou velmi výživnou a bohatou zeleninou. Oproti klasickým bramborám jsou však sladší a to díky vyššímu obsahu cukrů – glukózy a fruktózy.

Jejich přirozeně oranžová barva je způsobena obsahem karotenoidů, zejména betakarotenu. Využití nachází jak do sladkých jídel, tak jako přílohy v podobě hranolků, kaší nebo v pečené formě.

Ingredience

  • Batáty (cca 0,5 kg)
  • Sůl, pepř
  • Tymián
  • Olivový olej (2 lžíce)
  • Máslo (2 plátky)

 

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Jeden velký batát (500-600 g) nebo 2-3 menší (po 200 g) omyjte, oloupejte a nakrájejte na přibližné stejně velké kusy. V míse je smíchejte s trochou tymiánu, soli a pepře, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 30 min a občas promíchejte. Před podáváním na nich nechte rozpustit 2 plátky másla.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket