Patizonové placičky s koprovým dipem

05. 09. 2018


Přicházejí první chladné dny, studené pokrmy měníme za teplé, cukety už nás pomalu omrzely a je čas vyzkoušet něco neotřelého. Patizon patří mezi přímé příbuzné dýně. Zatímco se ale dýně hřejí na výslunní oblíbenosti, patizony jsou tak trochu polozapomenutou zeleninou....

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 1 menší patizon
  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • 45 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • 3 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • pepř
  • ghí na smažení

na dip

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl

Postup

  1. Patizon nejprve dobře očistěte. Pokud je mladý, slupku můžete ponechat. Pokud se jedná o starší kus, doporučuji ho okrájet. Rozkrojte ho na několik menších kousků, vydlabejte dužinu a poté ho nastrouhejte na struhadle do mísy. Osolte ho a nechte chvíli vypotit. Poté uvolněnou vodu vymačkejte v sítku.
  2. Nastrouhaný patizon vložte do mísy, přisypte mouku a ovesné vločky, přidejte vejce a prolisované stroužky česneku a okořeňte. Důkladně promíchejte a v případě potřeby ještě trochu dosolte.
  3. Na pánvi rozehřejte větší množství ghí. Lžící tvarujte placičky, které opékejte zhruba 3 min z každé strany.
  4. V misce promíchejte zakysanou smetanu s hrstí nasekaného kopru a se špetkou soli.
  5. Placičky nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce a poté podávejte s koprovým dipem.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket