Zdravá strava 15. 01. 2015 PDF Tisk

Novoroční odlehčení jídelníčku

Všichni to známe, po období vánočních svátků a na začátku nového roku se cítíme přejedení, plní a je nám často tak nějak „těžko“.

Novoroční odlehčení jídelníčku

I když je období zimy a naše jídelníčky by měly obsahovat vydatnější jídla, která zahřejí, i tak si můžeme start nového roku trochu odlehčit. V zimě má naše tělo větší nároky na energii a spolu s tím větší tendenci ukládat tuk, a tak není příliš vhodné začínat s razantními dietními režimy. Nemusíme se tedy uchylovat k drastickým dietám ani výrazným změnám, mnohdy postačí si naordinovat jen lehčí jídelníček a „držet se“ po dobu jednoho týdne, nejlépe v první polovině ledna. Zbytky cukroví z Vánoc a povánoční zásoby v ledničce nám většinou vystačí tak do svátku Tří králů, tudíž ideálním začátkem se stává období poté.

V těchto lehčích sedmi dnech se zaměřte na vynechání všech zbytečných sladkostí (těch máte už bez tak určitě dost), smažených pokrmů a příliš tučných jídel. Určitě tělu prospěje, když se na celý týden vzdáte i masa. Samozřejmostí by mělo být to, že se vzdáte alkoholu, včetně svařáku a piva. Pouhým vynecháním těchto potravin ulehčíte svému trávicímu traktu a možná samovolně zhubnete nějaké to kilo navíc bez nutnosti držet dietu. Jídelníček by měl naopak obsahovat velké množství zeleniny (nejlépe tepelně upravené), potraviny obsahující vlákninu (celozrnné výrobky, otruby, zelenina a ovoce) a živé potraviny obsahující probiotické bakterie, které napomáhají revitalizovat trávicí trakt. Samozřejmostí by měl být posílený pitný režim - hlavně zelený čaj, zázvorový čaj, bylinné směsi apod. (bez cukru, případně s trochou medu).

Inspirujte se jídelníčkem pro jeden den:

Snídaně

Čerstvá šťáva z pomeranče a grepu

Bílý jogurt s lžící pšeničných otrub, lžící chia semínek a lžící sušených plodů goji

1. svačina

Zelený čaj

Ovesná kaše s mandlovým mlékem, nastrouhané jablko se skořicí

Oběd

Ratatouille s cizrnou (francouzská zeleninová pánev s cizrnou)

2. svačina

Křížaly, mix ořechů a semínek do dlaně (para, vlašské, dýňové, slunečnicové, lískové)

Večeře

Dýňová polévka s červenou čočkou a krutony s kváskového chleba

 

  • autor: Mgr. Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

Objednat předplatné