Recepty 16. 09. 2020 PDF Tisk

Noky s hříbkovou omáčkou

Nastává podzimní čas a lesy jsou momentálně plné voňavých hub. Vyzkoušejte náš recept na hříbkovou omáčku s domácími noky.

Noky s hříbkovou omáčkou

Porce: 4
Doba přípravy: 75 minut
Označení: vegetariánské

Ingredience

na noky

  • 1 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g parmazánu
  • 30 g rozmixovaných sušených hříbků do jemného prášku
  • sůl, pepř

na omáčku

  • 300 g očištěných a nadrobno prokrájených hříbků
  • 1 lžíce sádla nebo ghí
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl, pepř


Postup
1. Nejprve si zadělejte těsto na noky. Brambory uvařte ve slupce do měkka, po vychladnutí je
oloupejte a poté nastrouhejte na struhadle do mísy, kde je ještě rozmačkejte pomocí rukou.
Poté k nim přidejte houbový prášek, parmazán, mouku a žloutky. Osolte, opepřete a
prohněťte vše do kompaktního těsta. Podle potřeby přidejte případně trochu mouky nebo
vody.
2. Těsto si přendejte na vál, rozdělte ho na 4 části a každou část rozválejte na tenkého hada. Z
každého pak ukrajujte zhruba 2 cm kousky. Hotové noky překryjte utěrkou.
3. Připravte si omáčku. Na sádle nebo na ghí osmahněte čerstvé houby po dobu zhruba 7
minut. Osolte, opepřete, přidejte kmín a nakonec vlijte smetanu. Na mírném plamenu vše
duste. V případě potřeby lehce podlijte vodou.
4. Zatímco připravujete omáčku, dejte vařit noky. Ty vařte jednoduše ve vroucí osolené vodě
zhruba 3 minuty. Dejte pozor, abyste je nepřevařili.
5. Hotové noky vylovte z vody a rovnou je okapané přidejte do houbové omáčky. Jemně vše
promíchejte a podávejte dozdobené dle vlastní inspirace – třeba trochou sýra.

Objednat předplatné