středa 22. 3. 2023
Nastává podzimní čas a lesy jsou momentálně plné voňavých hub. Vyzkoušejte náš recept na hříbkovou omáčku s domácími noky.
Porce: 4
Doba přípravy: 75 minut
Označení: vegetariánské
Ingredience
na noky
na omáčku
Postup
1. Nejprve si zadělejte těsto na noky. Brambory uvařte ve slupce do měkka, po vychladnutí je
oloupejte a poté nastrouhejte na struhadle do mísy, kde je ještě rozmačkejte pomocí rukou.
Poté k nim přidejte houbový prášek, parmazán, mouku a žloutky. Osolte, opepřete a
prohněťte vše do kompaktního těsta. Podle potřeby přidejte případně trochu mouky nebo
vody.
2. Těsto si přendejte na vál, rozdělte ho na 4 části a každou část rozválejte na tenkého hada. Z
každého pak ukrajujte zhruba 2 cm kousky. Hotové noky překryjte utěrkou.
3. Připravte si omáčku. Na sádle nebo na ghí osmahněte čerstvé houby po dobu zhruba 7
minut. Osolte, opepřete, přidejte kmín a nakonec vlijte smetanu. Na mírném plamenu vše
duste. V případě potřeby lehce podlijte vodou.
4. Zatímco připravujete omáčku, dejte vařit noky. Ty vařte jednoduše ve vroucí osolené vodě
zhruba 3 minuty. Dejte pozor, abyste je nepřevařili.
5. Hotové noky vylovte z vody a rovnou je okapané přidejte do houbové omáčky. Jemně vše
promíchejte a podávejte dozdobené dle vlastní inspirace – třeba trochou sýra.