Nejoblíbenější dobRAWty lektorky Markéty Havrlandové

25. 05. 2016


Jóga a zdravá strava patří neodmyslitelně k sobě. Své o tom ví Markéta Havrlandová, která již deset let praktikuje a učí Hatha jógu a zároveň je velkou příznivkyní raw stravy. Jak sama s oblibou říká, díky propojení těchto dvou elementů se jí podařilo nalézt v životě rovnováhou a umět se radovat z každodenních maličkostí....

S Markétou se můžete potkat osobně o víkendu 4. – 5. června na třetím ročníku RawFestu, festivalu živého jídla a zdravého životního stylu. V malebném prostředí pražské Štvanice pro vás povede dvoudenní lekce Hatha jógy. Potěšit své smysly ale můžete už nyní, neboť se nám Markéta svěřila, jaké recepty ji dodávají energii a co jí pomáhá na cestě za zdravým tělem a spokojenou duší.

 

Snídaně je základ

„Nejprve bych se s vámi ráda podělila o recept na snídani, která mi zaručeně nastartuje tělo na celý den,“ říká Markéta a dodává: „Její základ tvoří kešu oříšky. Doporučuji však vybírat kešu v opravdové raw kvalitě – takové, které se tepelně nezpracovávají a neprocházejí žádnou chemickou úpravou. Jedině tak z nich tělo dokáže získat výživné tuky a celou škálu blahodárných živin, které představují tu nejčistší energii z přírody.“


FaKešu jogurt s chia semínky a čerstvým ovocem

Ingredience:

  • 200 g raw kešu
  • čerstvá šťáva z 1 citrónu
  • 50 - 60 ml vody
  • špetka himalájské soli
  • 1 - 2 kapsle probiotického prášku

 

Postup:
Ve Vitamixu dobře rozmixujte všechny ingredience kromě probiotického prášku, až z nich vznikne jemný krém. Pro lepší mixování – přípravu takového „jogurtu“ – můžete přidat kapku vody. Zároveň ale dejte pozor, aby tato mixáž nebyla příliš řídká. Nakonec vmíchejte probiotický  prášek, poté jogurt nalijte do porcelánové nebo skleněné misky, přikryjte prodyšnou utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě 3 - 4 hodiny. Během této doby se bakterie z probiotického prášku aktivují, začnou konzumovat cukr v kešu krému, a vznikne tak živý veganský jogurt.

Kešu jogurt je výborný sám o sobě, ale můžete jej vyšperkovat chia semínky a čerstvým ovocem. Výborné jsou například jahody, banány nebo papája. Ale vybírejte podle ročního období. V zimě můžete čerstvé ovoce nahradit jemně nastrouhaným kokosem nebo sušeným ovocem. 

 

Oběd po mexicku

Pokud patříte mezi milovníky mexické kuchyně, určitě vás potěší recept na raw chili. „Když jsem tento pokrm poprvé před několika lety ochutnala, nemohla jsem uvěřit vlastním chuťovým buňkám. Posléze se mi podařilo obalamutit i pár známých, kterým jsem neřekla, že jim podávám raw chili. Nepoznali rozdíl,“ usmívá se Markéta.


Raw Chilli

Ingredience:

  • 40 g sušených  rajčat
  • 4 velká rajčata, dobře zralá a měkká
  • 2 avokáda
  • 2 polévkové lžíce chilli koření
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 polévková lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 sladká červená paprika
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • kajenský pepř
  • himalájská  sůl

Postup:
Sušená rajčata zalijte vodou a nechte je odpočinout několik hodin, aby změkla. Na jemno nakrájejte pórek, celer a červenou papriku, nastrouhejte mrkev. Směs vložte do hrnce, trochu osolte, přidejte olivový olej a dobře promíchejte. Za stálého mícháni hrnec zahřejte na teplotu nejvýše 40 stupňů Celsia. Přikryjte pokličkou a nechte stát zhruba 1 hodinu. Do Vitamixu přidejte namočená sušená rajčata i s vodou, nakrájená čerstvá rajčata, dvě avokáda, chilli koření, římský kmín a na jemno nastrouhaný zázvor. Pořádně promixujte několik minut, až vznikne jemná hustá omáčka. Podle chuti přidejte sůl a kajenský pepř. Poté ještě několik minut mixujte, aby se omáčka hezky zahřála, ale zároveň nepřekročila doporučenou teplotu. Nakonec v hrnci smíchejte omáčku a zeleninovou směs. Podávejte samotné, nebo s dobrými lněnými krekry.

 

Volání Španělska

Paella je španělská dobrota, která na první pohled vypadá jako rizoto. „Oblíbila jsem si jí, když jsem pracovala v jedné španělské restauraci v New Orleans. Když jsem přešla na raw stravu, tak jsem dlouho přemýšlela nad tím, jak si ji udělat v raw provedení. A povedlo se,“ vzpomíná Markéta.

 

Paella

Ingredience:

  • 1 květák nalámaný na kousky 
  • 1/2 máslové dýně
  • 2 lžíce horké  vody
  • 15 - 20 "nitek" šafránu
  • 150 g mandli
  • 1 stroužek česneku nebo malá lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 2 velké lžíce olivového oleje
  • 1/2 - 1 malá lžička soli
  • čerstvá šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička sirupu z agáve
  • 1 - 2 g papriky
  • 1 - 2 g kurkumy
  • 100 g cherry rajčátek
  • 2 jarní cibulky
  • 70 g marinovaných hub (shiitake nebo žampióny) nakrájených na tenké plátky, které zalijete 2 lžícemi tamari a 2 lžícemi olivového oleje, zamícháte a necháte hodinu marinovat
  • 1 červená sladká paprika
  • 100 g fazolových lusků
  • 100 g zeleného chřestu
  • 50 g raw oliv
  • 6 sušených rajčat namočených několik hodin ve vodě

 

Postup

Do malé misky nalijte teplou vodu, přidejte šafrán a nechte odstát. V kuchyňském robotu zpracujte květák a dýni, ale dejte pozor, aby vám nevznikla kaše. Hrubá konzistence by měla velikostí i tvarem připomínat „rýži“. Vložte tuto směs do velké mísy. Nahrubo zpracujte v robotu mandle a rovněž je přidejte do mísy. Vmíchejte česnek, cibulový prášek, sůl, olivový olej, agáve sirup, papriku, kurkumu, citronovou šťávu a šafránovou vodu. Vše dobře promíchejte. Zbylou zeleninu nasekejte na kousky střední velikosti a vše smíchejte s touto „rýží". Nakonec přidejte houby, olivy a namočená sušená rajčata. Za stálého míchání ohřejte na co nejmenším plamenu, za teploty do 40 stupňů Celsia.

 

Více inspirace nabídne RawFest

Toto byla ochutnávka z Markétiny raw alchymie. Jak vypadá živé jídlo v jeho plné kráse a bohatosti chutí i vůní, můžete zjistit první červnový víkend na festivalu RawFest na pražské Štvanici. Okusíte tu nejrůznější raw dobroty – od vynikajících sandwichů přes raw dorty až po lahodné palačinky a osvěžující nápoje. Naučíte se je připravovat pod vedením mistrů raw kuchařů, například během kulinářské show Brita Russella Jamese nebo guru živých nápojů Pitera Caizera. Vedle degustací se můžete těšit na setkání s výjimečnými osobnostmi, které vás zasvětí do tajů harmonického života. Na RawFest zavítá topmodelka a milovnice živého jídla Helena Houdová, která vás provede vodním rituálem a pomůže vám odhalit podstatu a sílu vašeho Já. Po oba dny poběží lekce Hatha jógy a pestrý program v přednáškovém stanu s Margit Slimákovou, Cecílii Jílkovou, Katkou Královou z Nevýchovy nebo třeba s novodobými nomády z Francie, bloggerským duem La France Crue. Ať už si vyberete to či ono, můžete si být jistí, že RawFest bude především o setkávání stejně naladěných lidí, kteří rádi objevují nové trendy na poli zdravého životního stylu. A rádi čerpají inspiraci, jak udělat svůj život šťastnější a kvalitnější. Přijďte se inspirovat i vy.

Více na www.rawfest.cz

Pořadatelem této akce je Lifefood.

 

DSC_3519
DSC_3789_1
DSC_4125-1
Markéta Havrlandová_portrét-1
Nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James hvězd
P1000295.JPG
Paella Markéty Havrlandové.JPG
Raw chili Markéty Havrlandové

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket