Spolupracujeme 28. 04. 2015 PDF Tisk

Naučte se ájurvédsky vařit

Cvičíte-li aktivně jógu a zajímáte-li se o zdravé stravování, následující řádky jsou určeny právě vám. 

Naučte se ájurvédsky vařit

Často slýcháme spojení jóga a ájurvéda, které k sobě neodmyslitelně patří. Ájurvéda, původní indická medicína, je totiž považována za sestru jógy. A vzhledem k tomu, že mají obě společný cíl, kterým je zdraví člověka, je jóga zaměřená spíše na duchovno a ájurvéda na fyzické tělo.  

Ájurvéda, stejně jako čínská medicína, pracuje s pěti elementy, které se projevují v lidském těle jako tři základní principy obecně známé jako dóši. Jsou to váta, pitta a kapha. A vzhledem k tomu, že pro každou dóšu existuje seznam doporučených a nedoporučených potravin, vychází z něho i ájurvédská kuchyně.

Na jednu stranu to vypadá složitě, ale vězte, že příprava ájurvédských jídel je jednoduchá a rychlá, takže Vám nezabere příliš mnoho času. Navíc se vaří z čerstvých potravin a nepoužívají se žádné kořenicí směsi s přídavky glutamanů a konzervantů. 

Zní vám to sympaticky? Tak neváhejte:

Akce Vaříme s ájurvédou je zaměřená teoreticky i prakticky. Jednak se seznámíme se základními principy ájurvédského vaření, jednak se naučíme přípravu polévky, dvou hlavních jídel, dipu/salátu, dezertu a čaje podporujícího trávení. Vařit budeme ve dvojicích a maximální kapacita skupiny je 12 lidí. Ať jste váta, pitta nebo kapha či svou dóšu neznáte, nevadí, všechna jídla, která uvaříme, jsou vhodná pro všechny tři typy. A všechno, co si uvaříme, si taky sníme ☺.

Lektor Filip Klieštík, který vaření povede, se ájurvédská jídla učil vařit v Indii pod dohledem ájurvédských lékařů a výživových specialistů. 

Pro více informaci a přihlášení na akci Vaříme s ájurvédou klikněte ZDE.

 

 

 

Objednat předplatné