Recepty 30. 08. 2017 PDF Tisk

Mandlový koláč s červeným rybízem

Červený rybíz je ovoce nadupané vitamínem C, flavonoidními látkami, ale i třeba vápníkem. Je to skvělý nakopávač imunity a proto je dobré si udělat v létě zásoby do mrazáku, aby bylo v zimě z čeho čerpat (mnohem lepší než tabletky...). Ať už použijete mražený nebo čerstvý rybíz, na tomto koláči si určitě pochutnáte.

Mandlový koláč s červeným rybízem

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 1 hod 15 min + 1 hod na odležení těsta

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience (na kulatou formu o průměru 24 cm)

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g mandlové mouky (oloupaných, na jemno mletých mandlí )
  • 100 g másla
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 300 g obraného a omytého červeného rybízu

Postup

  1. Ve větší míse smíchejte obě mouky, resp. mouku a mleté mandle, přidejte sodu, cukr a vše dobře promíchejte.
  2. K sypké směsi přidejte na kousky pokrájené, povolené máslo, 2 lžíce zakysané smetany a vejce. Vše důkladně promíchejte do kompaktního těsta, ze kterého v závěru vytvořte kouli. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu uležet do lednice.
  3. Po hodině vyndejte těsto z lednice a předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto nožem rozdělte na dvě části - jednu větší (2/3) a jednu menší (1/3). Větší část si dejte na prkénko a lehce ho předválejte, poté ho přendejte do formy a prsty rovnoměrně vytlačte po celém obvodu.
  4. Na těsto nasypte dvě lžíce mandlové mouky (vsákne se do ní uvolněná šťáva) a poté omytý a lehce osušený červený rybíz, rozprostřete až do krajů. Menší část těsta buď nožem nakrájejte na malé kousky nebo prsty natrhejte a rozprostřete po rybízu. Poté zasypte plátky mandlí.
  5. Pečte zhruba 45 min do zlatova.

 

Objednat předplatné