Porce: 8 ks
Doba přípravy: 1 hod 15 min + 1 hod na odležení těsta
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (na kulatou formu o průměru 24 cm)
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g mandlové mouky (oloupaných, na jemno mletých mandlí )
- 100 g másla
- 50 g zakysané smetany
- 100 g třtinového cukru
- 50 g mandlových lupínků
- 1 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 300 g obraného a omytého červeného rybízu
Postup
- Ve větší míse smíchejte obě mouky, resp. mouku a mleté mandle, přidejte sodu, cukr a vše dobře promíchejte.
- K sypké směsi přidejte na kousky pokrájené, povolené máslo, 2 lžíce zakysané smetany a vejce. Vše důkladně promíchejte do kompaktního těsta, ze kterého v závěru vytvořte kouli. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu uležet do lednice.
- Po hodině vyndejte těsto z lednice a předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto nožem rozdělte na dvě části - jednu větší (2/3) a jednu menší (1/3). Větší část si dejte na prkénko a lehce ho předválejte, poté ho přendejte do formy a prsty rovnoměrně vytlačte po celém obvodu.
- Na těsto nasypte dvě lžíce mandlové mouky (vsákne se do ní uvolněná šťáva) a poté omytý a lehce osušený červený rybíz, rozprostřete až do krajů. Menší část těsta buď nožem nakrájejte na malé kousky nebo prsty natrhejte a rozprostřete po rybízu. Poté zasypte plátky mandlí.
- Pečte zhruba 45 min do zlatova.