Recepty 03. 12. 2017 PDF Tisk

Mandlové kostky

Cukroví je od slova cukr a tyto mandlové kostky představu o cukroví opravdu splňují. Pravděpodobně vám postačí jeden kousek, případně dva tři, pokud se zrovna chystáte na boby či na běžky... Pak můžete mít čisté svědomí, že tu energii využijete :)

Mandlové kostky

Porce: 30 ks

Doba přípravy: 40 min + 4 hod chlazení

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • 200 g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka (395 g)
  • 100 g bílé čokolády, nasekané na kousky
  • 80 g opražených mandlí bez slupky, nasekaných nadrobno

na polevu a dokončení

  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 50 g pražených nasekaných mandlí se slupkou

Postup

  1. V malém kastrůlku nechte rozpustit máslo s cukrem. Bude to chvíli trvat, než cukr zkaramelizuje, buďte trpěliví a nepřidávejte teplo, ať se máslo nepřipálí.
  2. Poté za stálého míchání přilévejte kondenzované mléko a ještě dalších 5 min míchejte, dokud se vše nepropojí a směs ještě o něco více neztmavne. Až teprve poté odstavte z tepla.
  3. Ke směsi nyní přidejte nasekanou bílou čokoládu a nasekané mandle. Vše lehce promíchejte a poté vlijte do čtvercové formy zhruba 20 x 20 cm, vyložené pečicím papírem. Nechte 5–10 min zchladnout za pokojové teploty a poté vložte do lednice ztuhnout na 3 hodiny.
  4. Po ztuhnutí nebo druhý den si připravte polevu. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a polevu rozetřete po celé ploše. Poté posypte nasekanými ořechy a nechte opět ztuhnout v lednici alespoň hodinu.
  5. Při krájení si nejprve nůž nahřejte v horké vodě a poté opatrně nakrájejte na kostky.

 

Objednat předplatné