Porce: 30 ks
Doba přípravy: 40 min + 4 hod chlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 200 g třtinového cukru
- 120 g másla
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka (395 g)
- 100 g bílé čokolády, nasekané na kousky
- 80 g opražených mandlí bez slupky, nasekaných nadrobno
na polevu a dokončení
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
- 50 g pražených nasekaných mandlí se slupkou
Postup
- V malém kastrůlku nechte rozpustit máslo s cukrem. Bude to chvíli trvat, než cukr zkaramelizuje, buďte trpěliví a nepřidávejte teplo, ať se máslo nepřipálí.
- Poté za stálého míchání přilévejte kondenzované mléko a ještě dalších 5 min míchejte, dokud se vše nepropojí a směs ještě o něco více neztmavne. Až teprve poté odstavte z tepla.
- Ke směsi nyní přidejte nasekanou bílou čokoládu a nasekané mandle. Vše lehce promíchejte a poté vlijte do čtvercové formy zhruba 20 x 20 cm, vyložené pečicím papírem. Nechte 5–10 min zchladnout za pokojové teploty a poté vložte do lednice ztuhnout na 3 hodiny.
- Po ztuhnutí nebo druhý den si připravte polevu. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a polevu rozetřete po celé ploše. Poté posypte nasekanými ořechy a nechte opět ztuhnout v lednici alespoň hodinu.
- Při krájení si nejprve nůž nahřejte v horké vodě a poté opatrně nakrájejte na kostky.