Recepty 29. 11. 2017 PDF Tisk

Makový koláč

S mákem se nejčastěji setkáváme v makových buchtách či závinech na pultech obchodů, již méně ho ale používáme do svých kulinářských výtvorů. V našich kuchyních je mák tak trochu zapomenutou potravinou s velmi zajímavými nutričními vlastnosti. Obsahuje velké množství vápníku, vlákniny a za předpokladu správného skladování i příznivých nenasycených tuků. Zařaďte kvalitní mák do svého jídelníčku častěji, třeba v podobě tohoto koláče :).

Makový koláč

Porce: 1 koláč (8 porcí)

Doba přípravy: 75 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience

na korpus

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 150 g sušené třtinové šťávy nebo jemného třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 rozmačkaný banán
  • špetka soli

na makovou náplň

  • 300 g mletého máku
  • 100 g sušených datlí (namočených alespoň 6 hodin ve vodě)
  • 0,5 l mandlového mléka (můžete použít i mléko sojové)
  • 3 lžíce psyllia v prášku 

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si těsto na korpus. Do větší mísy nalijte slunečnicový olej a za stálého míchání vsypávejte sušenou třtinovou šťávu či cukr. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidejte rozmačkaný banán a rukou vypracujte kompaktní těsto. Těsto rozdělte na 2/3novou část a 1/3novou část. 2/3 těsta vtlačte do kulaté formy o průměru 24 cm, kterou ještě předtím lehce vymažte olejem. Vytvarujte alespoň 2 cm okraje. Korpus nechte 10 min předpéci v troubě.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Do robotu nejdříve vložte slité sušené datle a vlijte mandlové mléko. Vše krátce zmixujte. Poté přidejte mák a psyllium a ještě mixujte několik minut do hladké směsi. V případě potřeby ještě přilijte mléko. Vzniklou směs vylijte na předpečený korpus a uhlaďte. Zbylou 1/3 těsta rozdrobte/nalámejte po celé ploše koláče.
  3. Pečte zhruba 45 min. Po vychladnutí podávejte či skladujte v lednici.

 

Objednat předplatné