Porce: 1 koláč (8 porcí)
Doba přípravy: 1 hod 20 min + 2 hodiny na uležení těsta
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
na těsto
- 250 g hladké špaldové mouky
- 150 g másla
- 6 lžic ledové vody
- špetka soli
na náplň
- zhruba 0,5 kg sladších jablek (cca 4 ks)
- 80 g třtinového cukru
- 3 lžičky skořice
- kávová lžička nastrouhaného hřebíčku
- kávová lžička muškátového oříšku
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na koláč si vymažte máslem a lehce vysypejte moukou.
- Nejprve si vypracujte těsto. Do hluboké mísy nasypte mouku, přidejte na kostičky pokrájené povolené máslo a začněte prsty žmoulat dohromady. Když se blížíte struktuře hrubé strouhanky, přidejte studenou vodu a špetku soli a těsto rukou vypracujte do kompaktního těsta. Ideální je, když ho necháte odpočinout 2 hodiny v ledničce.
- Těsto si rozdělte na 2/3 část a menší 1/3 část. Větší část si předválejte a vložte do formy. Prsty rovnoměrně dotvarujte a těsto navíc odkrojte. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 7 min do trouby.
- Jablka si očistěte, oloupejte a pokrájejte na malé kousky, případně je nastrouhejte pomocí mixéru nahrubo. Vložte je do mísy a smíchejte s cukrem a kořením tak, aby se rovnoměrně obalila. Pokud jsou hodně šťavnatá, přidejte k nim jednu nebo dvě lžíce kukuřičného škrobu či strouhanky.
- Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto. Ze zbylého těsta si vyválejte kulatý plát a např. kolečkem na pizzu ho nakrájejte na mřížku. Vzniklé pramínky skládejte na jablka do mřížky od středu až ke krajům. Podle potřebné délky si je zkraťte.
- Koláč pečte zhruba 35–40 min dozlatova a po vychladnutí podávejte.