Recepty 04. 12. 2017 PDF Tisk

Linecký jablečný koláč

Tento jablečný koláč je poctivou klasikou ne jedné kuchařky. Jablka, skořice a hřebíček – to je kombinace, která s Vánocemi skvěle ladí, proto by vám neměl chybět na vaší sváteční tabuli. Základem úspěchu je poměr surovin a čas. Pokud to koláči dopřejete, nebudete zklamaní.

Linecký jablečný koláč

Porce: 1 koláč (8 porcí)

Doba přípravy: 1 hod 20 min + 2 hodiny na uležení těsta

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

na těsto

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 6 lžic ledové vody
  • špetka soli

na náplň

  • zhruba 0,5 kg sladších jablek (cca 4 ks)
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • kávová lžička nastrouhaného hřebíčku
  • kávová lžička muškátového oříšku

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na koláč si vymažte máslem a lehce vysypejte moukou.
  2. Nejprve si vypracujte těsto. Do hluboké mísy nasypte mouku, přidejte na kostičky pokrájené povolené máslo a začněte prsty žmoulat dohromady. Když se blížíte struktuře hrubé strouhanky, přidejte studenou vodu a špetku soli a těsto rukou vypracujte do kompaktního těsta. Ideální je, když ho necháte odpočinout 2 hodiny v ledničce.
  3. Těsto si rozdělte na 2/3 část a menší 1/3 část. Větší část si předválejte a vložte do formy. Prsty rovnoměrně dotvarujte a těsto navíc odkrojte. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 7 min do trouby.
  4. Jablka si očistěte, oloupejte a pokrájejte na malé kousky, případně je nastrouhejte pomocí mixéru nahrubo. Vložte je do mísy a smíchejte s cukrem a kořením tak, aby se rovnoměrně obalila. Pokud jsou hodně šťavnatá, přidejte k nim jednu nebo dvě lžíce kukuřičného škrobu či strouhanky.
  5. Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto. Ze zbylého těsta si vyválejte kulatý plát a např. kolečkem na pizzu ho nakrájejte na mřížku. Vzniklé pramínky skládejte na jablka do mřížky od středu až ke krajům. Podle potřebné délky si je zkraťte.
  6. Koláč pečte zhruba 35–40 min dozlatova a po vychladnutí podávejte.

 

Objednat předplatné