Recepty 09. 05. 2018 PDF Tisk

Lehký bramborový salát se ztraceným vejcem

S bramborami jde vykouzlit mnoho variací zdravých a lehkých salátů. Jeden z nejznámějších je salát Nicoise, který se servíruje s tuňákem, vejci a fazolkami. Výborně si brambory také rozumí s medovo-hořčičnou zálivkou v kombinaci se ztraceným vejcem – vyzkoušejte sami...

Lehký bramborový salát se ztraceným vejcem

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • 250 g malých brambor, ideálně vhodných do salátu
  • 1 malá červená cibulka
  • 100 g zeleného mixu (polníček, rukola, little gem, hlávkový salát apod.)
  • 150 g rajčátek
  • 50 g oliv kalamata (mohou být i černé olivy)
  • 2 vejce velikosti L
  • 2 lžíce octa

na zálivku

  • extra panenský olivový olej
  • dijonská hořčice
  • med
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dejte si vařit vodu na brambory, brambory očistěte a vařte i se slupkou do měkka zhruba 20 min. Poté slijte a nechte vychladnout.
  2. Připravte si zálivku: vyšlehejte 5 lžic olivového oleje se lžičkou hořčice, medu a citrónové šťávy. Osolte a opepřete. Dle chuti ještě případně dolaďte.
  3. Ve větší míse smíchejte omytý mix salátových listů s pokrájenou cibulkou, rajčaty a olivami. Poté přidejte na kousky pokrájené brambory (kusy nechte klidně větší, aby se vám brambory nerozdrobily) a celé zalijte zálivkou. Lehce vše promíchejte.
  4. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, do které následně přidejte lžíci octa. Vodu držte těsně pod úplným varem. Do hrnečku vedle si opatrně rozklepněte vejce tak, aby se žloutek neporušil. Vařečkou vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce do něj nehte pomalu vklouznout. Nechte vařit asi 3-4 min a poté naběračkou na noky opatrně vyjměte. Takto připravte obě dvě vejce.
  5. Pak jen vše naservírujte na talíř: nejprve salát a na něj položte ztracené vejce, které jemně osolte hrubozrnnou solí.

 

Objednat předplatné