Porce: 2
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 250 g malých brambor, ideálně vhodných do salátu
- 1 malá červená cibulka
- 100 g zeleného mixu (polníček, rukola, little gem, hlávkový salát apod.)
- 150 g rajčátek
- 50 g oliv kalamata (mohou být i černé olivy)
- 2 vejce velikosti L
- 2 lžíce octa
na zálivku
- extra panenský olivový olej
- dijonská hořčice
- med
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
Postup
- Dejte si vařit vodu na brambory, brambory očistěte a vařte i se slupkou do měkka zhruba 20 min. Poté slijte a nechte vychladnout.
- Připravte si zálivku: vyšlehejte 5 lžic olivového oleje se lžičkou hořčice, medu a citrónové šťávy. Osolte a opepřete. Dle chuti ještě případně dolaďte.
- Ve větší míse smíchejte omytý mix salátových listů s pokrájenou cibulkou, rajčaty a olivami. Poté přidejte na kousky pokrájené brambory (kusy nechte klidně větší, aby se vám brambory nerozdrobily) a celé zalijte zálivkou. Lehce vše promíchejte.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, do které následně přidejte lžíci octa. Vodu držte těsně pod úplným varem. Do hrnečku vedle si opatrně rozklepněte vejce tak, aby se žloutek neporušil. Vařečkou vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce do něj nehte pomalu vklouznout. Nechte vařit asi 3-4 min a poté naběračkou na noky opatrně vyjměte. Takto připravte obě dvě vejce.
- Pak jen vše naservírujte na talíř: nejprve salát a na něj položte ztracené vejce, které jemně osolte hrubozrnnou solí.