Recepty 13. 11. 2019 PDF Tisk

Květákové placičky

Podzimní období, obzvláště listopad, je chudé na kvalitní čerstvou zeleninu. Co vás jednoznačně podrží je buď uskladněná dýně a nebo pěkný kus květáku. Připravte si tradiční jídlo, oblíbené jak u dětí, tak dospělých – květákové placičky.

Květákové placičky

Porce: 4

Doba přípravy: 1 hodina

Označení: vegetariánské, bezlepkové 

Ingredience

  • 1 květák
  • 2–3 vejce (podle velikosti)
  • 30 g kukuřičné krupice + dle potřeby
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • řepkový olej
  • zakysaná smetana k podávání

Postup

  1. Květák nejprve velmi dobře omyjte, použijte kartáček. Poté ho rozdělte na růžičky a vařte na páře zhruba 10 min.
  2. Uvařený květák dejte do větší mísy a rozmačkejte ho šťouchadlem na brambory. Poté přidejte všechny ostatní ingredience – rozšlehaná vejce, kukuřičnou krupici, lahůdkové droždí a koření. Vypracujte kompaktní hmotu, ke které podle potřeby přidejte ještě krupici. Z těsta se musí dobře tvarovat placičky a nesmí být moc lepkavé.
  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte na něm na mírném plameni placičky zhruba 4 minuty z obou stran.
  4. Placičky nechte odpočinout na papírových ubrouscích a poté je podávejte se zakysanou smetanou, do které zamíchejte bylinky dle chuti.

 

Objednat předplatné