Porce: 5
Doba přípravy: 45 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 3 palice česneku
- 2 cibule
- 3 brambory
- 1 l vody
- 1 konzerva sterilované cizrny
- 60 g kešu másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a mletý pepř
Postup
- Celé palice česneku rozložte na plech a pečte v troubě při teplotě 200 °C zhruba 20 min. Poté nechte vychladnout.
- Na oleji orestujte pokrájenou cibuli, poté přidejte oloupané a nakrájené brambory a restujte asi 2 min.
- Cizrnu sceďte a přidejte ji do hrnce spolu s vodou. Přidejte tymián a vařte cca 10 min, do změknutí brambor.
- Mezitím si vydlabejte česnek. Hlavičky palic seřízněte a rukou, stlačením, vymačkejte česnek do polévky.
- Přidejte i kešu máslo, citronovou šťávu a vše rozmixujte na jemný krém.
- Polévku můžete podávat s opečenými krutony.
- autorka: Martina Schmidt
- @tinajedoma
- foto: Shutterstock.com