Porce: 4
Doba přípravy: 1 hodina 15 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 1 silný plátek másla
- 1 palice česneku
- 3 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 šalotka
- 1 bílá cibule
- 0,5 – 0,6 l zeleninového vývaru
- 100 ml sójové smetany
- sůl, pepř
- kostičky celozrnného chleba na ozdobu
- petrželka
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Palici česneku odřízněte špičku a poté ji podélně rozkrojte na půlky. Řezem nahoru položte každou půlku na větší kus alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Poté zabalte do dvou balíčků a dejte péci na 1 hodinu.
- Po půl hodině začněte dělat polévku. Na másle zlehka osmahněte pokrájenou šalotku a cibulku. Poté přilijte vývar a přidejte na kostky pokrájené brambory. Osolte, opepřete a vařte zhruba 10–15 min. Poté odstavte.
- Pečený česnek vyloupejte ze slupek a přidejte ho do polévky. Tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladké konzistence a poté ještě vraťte polévku na plotnu.
- Do polévky prolisujte 3 stroužky česneku a přilijte polovinu množství sójové smetany. Podle chuti ještě osolte a opepřete a podle konzistence přilijte ještě případně zbytek sójové smetany. Polévku nechte jen krátce probublat a poté stáhněte z plotny a nechte odpočinout pod pokličkou.
- Na pánvičce si na sucho opražte kostičky chleba.
- Polévku rozlijte do talířů, ozdobte petrželkou a krutony a podávejte.