Recepty 06. 11. 2019 PDF Tisk

Krémová česnečka

Po bramboračce je česnečka druhou nejvíce tradiční lokální polévkou. Dokáže člověka vytáhnout z nachlazení, z kocoviny nebo jen z pocitu zimnice či špatné nálady...

Krémová česnečka

Porce: 4

Doba přípravy: 1 hodina 15 min

Označení: vegetariánské 

Ingredience

  • 1 silný plátek másla
  • 1 palice česneku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 1 šalotka
  • 1 bílá cibule
  • 0,5 – 0,6 l zeleninového vývaru
  • 100 ml sójové smetany
  • sůl, pepř
  • kostičky celozrnného chleba na ozdobu
  • petrželka

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Palici česneku odřízněte špičku a poté ji podélně rozkrojte na půlky. Řezem nahoru položte každou půlku na větší kus alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Poté zabalte do dvou balíčků a dejte péci na 1 hodinu.
  2. Po půl hodině začněte dělat polévku. Na másle zlehka osmahněte pokrájenou šalotku a cibulku. Poté přilijte vývar a přidejte na kostky pokrájené brambory. Osolte, opepřete a vařte zhruba 10–15 min. Poté odstavte.
  3. Pečený česnek vyloupejte ze slupek a přidejte ho do polévky. Tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladké konzistence a poté ještě vraťte polévku na plotnu.
  4. Do polévky prolisujte 3 stroužky česneku a přilijte polovinu množství sójové smetany. Podle chuti ještě osolte a opepřete a podle konzistence přilijte ještě případně zbytek sójové smetany. Polévku nechte jen krátce probublat a poté stáhněte z plotny a nechte odpočinout pod pokličkou.
  5. Na pánvičce si na sucho opražte kostičky chleba.
  6. Polévku rozlijte do talířů, ozdobte petrželkou a krutony a podávejte.

 

Objednat předplatné