Tradiční kokosky
Porce: na 2 plechy
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 3 bílky
- 150 g třtinového moučkového cukru
- 150 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)
Postup
- Troubu si předehřejte na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
- Bílky se špetkou soli ušlehejte v hlubší míse elektrickým šlehačem do polotuha, a poté přisypávejte a zašlehávejte třtinový moučkový cukr až do tuhé konzistence. Na závěr opatrně vmíchejte kokos a jemně zašlehejte, aby bílky nespadly.
- Lžičkou (pomáhejte si klidně prstem) tvarujte na plechu malé hrudky, dostatečně daleko od sebe a pečte cca 15–20 min dozlatova. Každá minuta je znát, proto je spíše hlídejte okem.
- Upečené kokosky podávejte nejlépe čerstvé – tak jsou nejlepší. Případně je nechte v misce jen přikryté papírovou utěrkou, aby si zachovaly svou křupavost.
Veganské kokosky
Porce: na 2 plechy
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 1 sklenice konzervované cizrny – cizrnu můžete použít např. na přípravu hummusu a slitou tekutinu o hmotnosti zhruba 100 g na přípravu kokosek
- 6 lžic třtinového moučkového cukru
- 100 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)
Postup
- Nálev z cizrny si nalijte do vhodné nádoby ke šlehání a pomocí mixéru vyšlehejte do konzistence sněhu. Podle výkonnosti mixéru by to mělo trvat 5–10 minut.
- Za stálého mixování (klidně na menší otáčky) postupně přidejte 6 lžic cukru a poté i nastrouhaný kokos.
- Nyní směs opatrně přendejte do dávkovacího sáčku nebo můžete tvarovat kokosky rovnou lžící na plech vyložený pečicím papírem. Raději je dejte dále od sebe, kokosky mají větší tendenci se roztékat.
- Pečte zhruba 15 min na 160 °C, anebo prodlužte dobu pečení na 20 min a pečte na 120 °C.
Tvarohové kokosky
Porce: na 2 plechy
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 3 bílky z čerstvých vajíček (M nebo L)
- špetka soli
- 150 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)
- 90 g třtinového moučkového cukru
- 70 g polotučného tvarohu
Postup
- Troubu si předehřejte na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
- Bílky se špetkou soli ušlehejte v hlubší míse elektrickým šlehačem do polotuha, a poté přisypávejte a zašlehávejte třtinový moučkový cukr až do tuhé konzistence. Na závěr opatrně vmíchejte kokos, a pak i tvaroh. Obojí jen jemně zašlehejte, aby bílky nespadly.
- Lžičkou (pomáhejte si klidně prstem) tvarujte na plechu malé hrudky, dostatečně daleko od sebe a pečte cca 15–20 min dozlatova. Každá minuta je znát, proto je spíše hlídejte okem.
- Upečené kokosky podávejte nejlépe čerstvé – tak jsou nejlepší. Případně je nechte v misce jen přikryté papírovou utěrkou, aby si zachovaly svou křupavost.