Kokosky třikrát jinak – tradiční, veganské i tvarohové

09. 12. 2017


Kokosky neodmyslitelně patří k Vánocům. Máme pro vás hned tři recepty, takže si přijde na své opravdu každý. U všech tří je nejdůležitejší ingrediencí strouhaný kokos, proto vybírejte opravdu kvalitní a nešetřete na něm. Na výsledné chuti se to podepíše.

Tradiční kokosky

Porce: na 2 plechy

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • 3 bílky
  • 150 g třtinového moučkového cukru
  • 150 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Bílky se špetkou soli ušlehejte v hlubší míse elektrickým šlehačem do polotuha, a poté přisypávejte a zašlehávejte třtinový moučkový cukr až do tuhé konzistence. Na závěr opatrně vmíchejte kokos a jemně zašlehejte, aby bílky nespadly.
  3. Lžičkou (pomáhejte si klidně prstem) tvarujte na plechu malé hrudky, dostatečně daleko od sebe a pečte cca 15–20 min dozlatova. Každá minuta je znát, proto je spíše hlídejte okem.
  4. Upečené kokosky podávejte nejlépe čerstvé – tak jsou nejlepší. Případně je nechte v misce jen přikryté papírovou utěrkou, aby si zachovaly svou křupavost.

 

Veganské kokosky

Porce: na 2 plechy

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 sklenice konzervované cizrny – cizrnu můžete použít např. na přípravu hummusu a slitou tekutinu o hmotnosti zhruba 100 g na přípravu kokosek
  • 6 lžic třtinového moučkového cukru
  • 100 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)

Postup

  1. Nálev z cizrny si nalijte do vhodné nádoby ke šlehání a pomocí mixéru vyšlehejte do konzistence sněhu. Podle výkonnosti mixéru by to mělo trvat 5–10 minut.
  2. Za stálého mixování (klidně na menší otáčky) postupně přidejte 6 lžic cukru a poté i nastrouhaný kokos.
  3. Nyní směs opatrně přendejte do dávkovacího sáčku nebo můžete tvarovat kokosky rovnou lžící na plech vyložený pečicím papírem. Raději je dejte dále od sebe, kokosky mají větší tendenci se roztékat.
  4. Pečte zhruba 15 min na 160 °C, anebo prodlužte dobu pečení na 20 min a pečte na 120 °C.

  

Tvarohové kokosky 

Porce: na 2 plechy

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • 3 bílky z čerstvých vajíček (M nebo L)
  • špetka soli
  • 150 g kvalitního strouhaného kokosu, nejlépe v BIO kvalitě (hrubší hoblinky jsou lepší)
  • 90 g třtinového moučkového cukru
  • 70 g polotučného tvarohu

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Bílky se špetkou soli ušlehejte v hlubší míse elektrickým šlehačem do polotuha, a poté přisypávejte a zašlehávejte třtinový moučkový cukr až do tuhé konzistence. Na závěr opatrně vmíchejte kokos, a pak i tvaroh. Obojí jen jemně zašlehejte, aby bílky nespadly.
  3. Lžičkou (pomáhejte si klidně prstem) tvarujte na plechu malé hrudky, dostatečně daleko od sebe a pečte cca 15–20 min dozlatova. Každá minuta je znát, proto je spíše hlídejte okem.
  4. Upečené kokosky podávejte nejlépe čerstvé – tak jsou nejlepší. Případně je nechte v misce jen přikryté papírovou utěrkou, aby si zachovaly svou křupavost.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket