Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské, bezlepkové
Ingredience
- 110 g mandlové mouky
- 75 g strouhaného tvrdého sýra (můžete namixovat 2 a více typů sýra)
- 150 g lučiny či gervais
- 50 g olivového oleje nebo másla
- 3 vejce
- 1 chia vejce (10 g chia semínek + 30 ml vody)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce mletého kmínu
- 3 g himálajské soli
na dokončení
- semínka a kmín na posypání
- tuk na vymazání formy
Postup
- Nejprve si připravte chia vejce: smíchejte v mističce chia semínka a vodu a nechte nabobtnat.
- Troubu si předehřejte na 200 °C a obdélníkovou formu na chlebíček si vymažte tukem (ghí, řepkový olej...).
- Do nádoby si dejte lučinu či gervais a vyšlehejte ho metlou s olivovým olejem či máslem. Poté přidejte vejce a opět rozšlehejte. Postupně přidejte ostatní ingredience a vše důkladně promíchejte.
- Směs přelijte do vymazané formy, posypte celým kmínem a semínky dle chuti a dejte péci na 30 min. Ke konci raději ale hlídejte, aby se chléb nepřipekl. Případně ho z vrchu přikryjte alobalem.
- Ne(chléb) nechte pořádně vychladnout a teprve poté ho nakrájejte a vychutnejte si ho tak jako klasický chléb. (Ne)chléb skladujte v papírovém sáčku, aby mohl lehce vyschnout.