Kmínový (ne)chléb

13. 02. 2019


Nízkosacharidové stravování je aktuálně velmi oblíbeným výživovým stylem. S klasickým chlebem si moc nerozumí, ale to vám nebrání si upéct nízkosacharidový ne(chléb), který je bohatý na tuky a bílkoviny.

Porce: 1 bochník

Doba přípravy: 60 min

Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

  • 110 g mandlové mouky
  • 75 g strouhaného tvrdého sýra (můžete namixovat 2 a více typů sýra)
  • 150 g lučiny či gervais
  • 50 g olivového oleje nebo másla
  • 3 vejce
  • 1 chia vejce (10 g chia semínek + 30 ml vody)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 3 g himálajské soli

na dokončení

  • semínka a kmín na posypání
  • tuk na vymazání formy

Postup

  1. Nejprve si připravte chia vejce: smíchejte v mističce chia semínka a vodu a nechte nabobtnat.
  2. Troubu si předehřejte na 200 °C a obdélníkovou formu na chlebíček si vymažte tukem (ghí, řepkový olej...).
  3. Do nádoby si dejte lučinu či gervais a vyšlehejte ho metlou s olivovým olejem či máslem. Poté přidejte vejce a opět rozšlehejte. Postupně přidejte ostatní ingredience a vše důkladně promíchejte.
  4. Směs přelijte do vymazané formy, posypte celým kmínem a semínky dle chuti a dejte péci na 30 min. Ke konci raději ale hlídejte, aby se chléb nepřipekl. Případně ho z vrchu přikryjte alobalem.
  5. Ne(chléb) nechte pořádně vychladnout a teprve poté ho nakrájejte a vychutnejte si ho tak jako klasický chléb. (Ne)chléb skladujte v papírovém sáčku, aby mohl lehce vyschnout.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket