Jarní salát s pohankou

22. 03. 2017


Přivítejte jaro lehkým výživným salátem s pohankou. Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny a je obzvláště bohatá na rutin, látku, která napomáhá správné pevnosti cévních a žilních stěn.

Porce: 2 porce

Příprava: 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 150 g pohanky
  • 450 ml vody
  • 1 svazek chřestu (cca 10-15 stonků)
  • 1-2 plátky žitného chleba
  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g jahod
  • parmazánové hobliny (zhruba 50 g sýra)
  • hrst naklíčených zrn (např. hrachu)
  • 1/2 lžičky soli
  • hladkolistá petrželka
  • citrón
  • olivový olej
  • med

  

Postup

  1. Pohanku propláchněte několikrát ve studené vodě, poté k ní nalijte 450 ml vody, osolte a vařte na mírném plameni do změknutí zhruba 10 min. Poté odstavte a nechte dojít pod pokličkou.
  2. Nyní si očistěte chřest a zlehka ho na trošce olivového oleje opečte na pánvi do změknutí (5-10 min). Vyndejte ho z pánve a pokrájejte na menší kousky do misky. Promíchejte s trochou citrónové šťávy a olivového oleje.
  3. Do té samé pánve dejte restovat na kostičky pokrájený žitný chléb, v případě potřeby přidejte trochu olivového oleje.
  4. Mezitím si očistěte ředkvičky a jahody a pokrájejte je na menší kousky.
  5. Kostičky chleba odstavte a připravte si pohanku. Vmíchejte do ní hladkolistou petrželku. Ze lžíce citrónové šťávy, dvou lžic olivového oleje a lžíce medu si připravte zálivku a vmíchejte ji do pohanky.
  6. Nyní vše naaranžujte na talíř. Nejprve rozprostřete ochucenou pohanku, poté přidejte chřest, ředkvičky, jahody a kostky chleba. Posypte hoblinami parmazánu a klíčky. Podle chuti ještě přelijte olivovým olejem či balsamikem. Můžete také přidat různá semínka či oříšky.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket