Porce: 2 porce
Příprava: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 150 g pohanky
- 450 ml vody
- 1 svazek chřestu (cca 10-15 stonků)
- 1-2 plátky žitného chleba
- 1 svazek ředkviček
- 150 g jahod
- parmazánové hobliny (zhruba 50 g sýra)
- hrst naklíčených zrn (např. hrachu)
- 1/2 lžičky soli
- hladkolistá petrželka
- citrón
- olivový olej
- med
Postup
- Pohanku propláchněte několikrát ve studené vodě, poté k ní nalijte 450 ml vody, osolte a vařte na mírném plameni do změknutí zhruba 10 min. Poté odstavte a nechte dojít pod pokličkou.
- Nyní si očistěte chřest a zlehka ho na trošce olivového oleje opečte na pánvi do změknutí (5-10 min). Vyndejte ho z pánve a pokrájejte na menší kousky do misky. Promíchejte s trochou citrónové šťávy a olivového oleje.
- Do té samé pánve dejte restovat na kostičky pokrájený žitný chléb, v případě potřeby přidejte trochu olivového oleje.
- Mezitím si očistěte ředkvičky a jahody a pokrájejte je na menší kousky.
- Kostičky chleba odstavte a připravte si pohanku. Vmíchejte do ní hladkolistou petrželku. Ze lžíce citrónové šťávy, dvou lžic olivového oleje a lžíce medu si připravte zálivku a vmíchejte ji do pohanky.
- Nyní vše naaranžujte na talíř. Nejprve rozprostřete ochucenou pohanku, poté přidejte chřest, ředkvičky, jahody a kostky chleba. Posypte hoblinami parmazánu a klíčky. Podle chuti ještě přelijte olivovým olejem či balsamikem. Můžete také přidat různá semínka či oříšky.