Jahelný nákyp s kysaným zelím

24. 01. 2018


V zimních měsících je kysané zelí důležitým zdrojem vitamínu C, které si naše tělo zaslouží nejlépe ze sezónních a lokálních potravin. V kombinaci s jáhlemi a uzeným tofu tvoří vydatný pokrm, který zahřeje a dodá energie pro studené lednové dny.

Porce: 4

Příprava: 1 hod 15 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 250 g jáhel
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 1 kostka uzeného tofu (cca 200 g)
  • 1 střední cibule
  • 1 kostka BIO zeleninového bujónu
  • 1 kávová lžička mletého kmínu
  • 1 kávová lžička oregana
  • 1 kávová lžička bazalky
  • 1 bobkový list
  • řepkový olej
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Jáhly propláchněte pod tekoucí vodou a uvařte je v trojnásobném množství zeleninového vývaru z jedné kostky BIO bujónu. Do vývaru přidejte i bobkový list, které posléze vyjměte.
  2. Kysané zelí vložte do cedníku a vymačkejte z něj přebytečný lák. Cibulku si pokrájejte na jemno a stejně tak i uzené tofu.
  3. Nyní smíchjte vše dohromady – k jáhlům přidejte koření, zelí, cibulku, tofu a dvě lžíce oleje. Nakonec přidejte dva žloutky a špetku soli a pepře a vše zamíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který na závěr jemně vmíchejte do směsi.
  4. Směs vlijte do vymazaného pekáčku a uhlaďte. Pečete v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 min. Podávejte teplé, nákyp je ale výborný i druhý den studený.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket