Porce: 4
Příprava: 1 hod 15 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 250 g jáhel
- 200 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 1 kostka uzeného tofu (cca 200 g)
- 1 střední cibule
- 1 kostka BIO zeleninového bujónu
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 1 kávová lžička oregana
- 1 kávová lžička bazalky
- 1 bobkový list
- řepkový olej
- sůl, pepř
Postup
- Jáhly propláchněte pod tekoucí vodou a uvařte je v trojnásobném množství zeleninového vývaru z jedné kostky BIO bujónu. Do vývaru přidejte i bobkový list, které posléze vyjměte.
- Kysané zelí vložte do cedníku a vymačkejte z něj přebytečný lák. Cibulku si pokrájejte na jemno a stejně tak i uzené tofu.
- Nyní smíchjte vše dohromady – k jáhlům přidejte koření, zelí, cibulku, tofu a dvě lžíce oleje. Nakonec přidejte dva žloutky a špetku soli a pepře a vše zamíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který na závěr jemně vmíchejte do směsi.
- Směs vlijte do vymazaného pekáčku a uhlaďte. Pečete v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 min. Podávejte teplé, nákyp je ale výborný i druhý den studený.