Porce: 8
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 150 g jáhel
- 600 ml vanilkového sojóvého mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- 4 jablka
- 150 g sušených švestek
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- skořicový cukr na posypání
Postup
- Jáhly zalijte několikrát po sobě vařící vodou a poté slijte přes cedník. Dejte je do kastrůlku, zalijte sojovým mlékem a vařte zhruba 20 min doměkka. Každé jáhly jsou trošku jiné, proto je vařte až do konzistence kaše. V případě potřeby ještě přilijte rostlinný nápoj. Na závěr vmíchejte javorový sirup a na drobno pokrájené sušené švestky. Jáhly stáhněte z plotny a nechte chladnout.
- Kulatou formu na koláč si vyložte namočeným a zmačkaným pečicím papírem. Jablka oloupejte a nastrouhejte je na struhadle. V misce je promíchejte se lžící škrobu, který vsákne přebytečnou tekutinu. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Nyní rozprostřete polovinu jáhlové směsi na dně formy, jáhly rovnoměrně poklaďte nastrouhanými jablky a poté opět rozprostřete druhou polovinu směsi.
- Jahelník dejte péci na cca 35–40 min. Po upečení ho nechte vychladnout a teprve pak krájejte a podávejte. Skvěle chutná jak vlažný, lehce posypaný skořicovým cukrem, tak vychlazený.