Jahelník s jablky a sušenými švestkami

30. 10. 2019


Jáhly patří k nutričně velmi zajímavým potravinám. Podzimně vyladěný, vydatný a příjemně sladký jahelník je výbornou snídaní, ale i skvělou svačinou do krabičky. 

Porce: 8

Doba přípravy: 75 min

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 150 g jáhel
  • 600 ml vanilkového sojóvého mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 4 jablka
  • 150 g sušených švestek
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • skořicový cukr na posypání

Postup

  1. Jáhly zalijte několikrát po sobě vařící vodou a poté slijte přes cedník. Dejte je do kastrůlku, zalijte sojovým mlékem a vařte zhruba 20 min doměkka. Každé jáhly jsou trošku jiné, proto je vařte až do konzistence kaše. V případě potřeby ještě přilijte rostlinný nápoj. Na závěr vmíchejte javorový sirup a na drobno pokrájené sušené švestky. Jáhly stáhněte z plotny a nechte chladnout.
  2. Kulatou formu na koláč si vyložte namočeným a zmačkaným pečicím papírem. Jablka oloupejte a nastrouhejte je na struhadle. V misce je promíchejte se lžící škrobu, který vsákne přebytečnou tekutinu. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  3. Nyní rozprostřete polovinu jáhlové směsi na dně formy, jáhly rovnoměrně poklaďte nastrouhanými jablky a poté opět rozprostřete druhou polovinu směsi.
  4. Jahelník dejte péci na cca 35–40 min. Po upečení ho nechte vychladnout a teprve pak krájejte a podávejte. Skvěle chutná jak vlažný, lehce posypaný skořicovým cukrem, tak vychlazený.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket