Porce: 6 ks
Doba přípravy: 1 hod 40 min + 1 hod na odležení
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (na jednu dortovou formu)
těsto
- 150 g hladké špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 40 g třtinového cukru, zmixovaného najemno
- 1 vanilkový cukr
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
na náplň
- 3 hrušky (oloupané, zbavené jadřinců a rozpůlené)
- 150 g jemné mandlové mouky
- 50 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru, zmixovaného najemno
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkové esence
- špetka soli
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Do hlubší mísy prosejte mouku, přidejte oba cukry a špetku soli. Poté přidejte na plátky pokrájené máslo a spolu se sypkou směsí žmoulejte prsty do hrubé drobenky. Na závěr vyklepněte vejce a uhněťte hladké kompaktní těsto. Těsto zabalte do folie a nechte uležet hodinu v ledničce.
- Po hodině si těsto vyndejte z ledničky a troubu si předehřejte na 180 °C. Vroubkovanou formu na linecký koláč si vyložte pečícím papírem. Na pomoučněném vále rozválejte těsto, které poté přeneste na formu, vytlačte do plochy formy a přebytečné okraje odřízněte. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a poté pečte zhruba 25 min.
- Koláčový korpus vyndejte a nechte lehce vychladnout (troubu si nechte zapnutou). Mezitím si připravte náplň. V míse vyšlehejte změklé máslo a cukr. Přidejte vejce, vanilkovou esenci a špetku soli. Poté za stálého míchání vsypte mandlovou mouku a umíchejte hladkou náplň, kterou poté rozprostřete na těsto.
- Půlky hrušek rozložte rozkrojenou stranou nahoru dokola po náplni, mělo by se všech šest půlek vejít vedle sebe. Jemně zatlačte.
- Koláč pečte zhruba 50 min do zlatova, případně o něco déle dle potřeby. Před podáváním nechte vychladnout.