BLESKOVĚ
Recepty 09. 11. 2016 PDF Tisk

Hruškový koláč

Hruška je pro sladké pečení vděčné ovoce - pečená je velmi chutná a skvěle lahodí s jemným sladkým těstem. Vyzkoušejte o něco zdravější verzi klasického lineckého koláče.

Hruškový koláč

Porce: 6 ks

Doba přípravy: 1 hod 40 min + 1 hod na odležení

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience (na jednu dortovou formu)

těsto

  • 150 g hladké špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 40 g třtinového cukru, zmixovaného najemno
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň

  • 3 hrušky (oloupané, zbavené jadřinců a rozpůlené)
  • 150 g jemné mandlové mouky
  • 50 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru, zmixovaného najemno
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • špetka soli

 

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Do hlubší mísy prosejte mouku, přidejte oba cukry a špetku soli. Poté přidejte na plátky pokrájené máslo a spolu se sypkou směsí žmoulejte prsty do hrubé drobenky. Na závěr vyklepněte vejce a uhněťte hladké kompaktní těsto. Těsto zabalte do folie a nechte uležet hodinu v ledničce.
  2. Po hodině si těsto vyndejte z ledničky a troubu si předehřejte na 180 °C. Vroubkovanou formu na linecký koláč si vyložte pečícím papírem. Na pomoučněném vále rozválejte těsto, které poté přeneste na formu, vytlačte do plochy formy a přebytečné okraje odřízněte. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a poté pečte zhruba 25 min.
  3. Koláčový korpus vyndejte a nechte lehce vychladnout (troubu si nechte zapnutou). Mezitím si připravte náplň. V míse vyšlehejte změklé máslo a cukr. Přidejte vejce, vanilkovou esenci a špetku soli. Poté za stálého míchání vsypte mandlovou mouku a umíchejte hladkou náplň, kterou poté rozprostřete na těsto.
  4. Půlky hrušek rozložte rozkrojenou stranou nahoru dokola po náplni, mělo by se všech šest půlek vejít vedle sebe. Jemně zatlačte.
  5. Koláč pečte zhruba 50 min do zlatova, případně o něco déle dle potřeby. Před podáváním nechte vychladnout.

 

Objednat předplatné