Porce: 4
Příprava: 1 hod na máčení krup + 1 hod na přípravu
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 250 g krup
- 50 g sušených hub
- 2 lžíce domácího sádla
- 1 střední cibule
- sušená majoránka
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
Postup
- Sušené houby propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a poté je nechte v misce, ve vlažné vodě nasát tekutinu. Stejně tak kroupy - nejprve je properte pod tekoucí vodou a poté je zalijte vlažnou vodou a nechte máčet.
- Po hodině slijte vodu z krup, přilijte k nim čerstvou, osolte a vařte za stálého míchání do měkka zhruba 20-30 min (podle potřeby podléváme). Ke konci je můžete nechat dojít pod pokličkou zhruba dalších 10 min.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Na pánvi na lžíci sádla si osmahněte pokrájenou cibulku.
- Připravte si formu na zapékání (větší kulatou nebo klasickou obdélníkovou) a vymažte ji důkladně sádlem
- Do hrnce s kroupami přendejte nabobtnalé houby, přidejte lžíci sušené majoránky a nakonec osmahnutou cibulku. Na závěr, dle preference, přidejte jeden dva nebo tři prolisované stroužky česneku. Vše spolu důkladně promíchejte. Pokud se vám bude zdát směs moc tuhá, přilijte trochu vody.
- Směs přendejte do vymazaného pekáčku, uhlaďte a pečte v troubě zhruba půl hodiny. Po vyndání nechte kubu ještě alespoň 10 min vydýchat a poté podávejte.