Houbový kuba

09. 12. 2016


Houbový kuba je staročeskou pochoutkou, která nesmí chybět na řadě vánočních menu. Je to také recept, který si přímo žádá domácí poctivé sádlo a nesnese náhražky. Ať už jste houboví fanoušci nebo odpůrci, zkuste ho! :)

Porce: 4

Příprava: 1 hod na máčení krup + 1 hod na přípravu

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 250 g krup
  • 50 g sušených hub
  • 2 lžíce domácího sádla
  • 1 střední cibule
  • sušená majoránka
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl

  

Postup

  1. Sušené houby propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a poté je nechte v misce, ve vlažné vodě nasát tekutinu. Stejně tak kroupy - nejprve je properte pod tekoucí vodou a poté je zalijte vlažnou vodou a nechte máčet.
  2. Po hodině slijte vodu z krup, přilijte k nim čerstvou, osolte a vařte za stálého míchání do měkka zhruba 20-30 min (podle potřeby podléváme). Ke konci je můžete nechat dojít pod pokličkou zhruba dalších 10 min.
  3. Troubu si předehřejte na 180 °C. Na pánvi na lžíci sádla si osmahněte pokrájenou cibulku.
  4. Připravte si formu na zapékání (větší kulatou nebo klasickou obdélníkovou) a vymažte ji důkladně sádlem
  5. Do hrnce s kroupami přendejte nabobtnalé houby, přidejte lžíci sušené majoránky a nakonec osmahnutou cibulku. Na závěr, dle preference, přidejte jeden dva nebo tři prolisované stroužky česneku. Vše spolu důkladně promíchejte. Pokud se vám bude zdát směs moc tuhá, přilijte trochu vody.
  6. Směs přendejte do vymazaného pekáčku, uhlaďte a pečte v troubě zhruba půl hodiny. Po vyndání nechte kubu ještě alespoň 10 min vydýchat a poté podávejte.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket