Recepty 20. 02. 2019 PDF Tisk

Gnocchi se šalvějí

Šalvěj je bylinka, ze které si často připravujeme čaj. Výborně si ale rozumí s máslem a máslo zase s gnocchi. Až budete mít chuť a trochu času, vyzkoušejte domácí gnocchi. Zjistíte, že je to opravdu snadné...

Gnocchi se šalvějí

Porce: 4

Příprava: 60 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 1 kg starších brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • olivový olej
  • hrst lístků čerstvé šalvěje
  • 50 g másla
  • sůl

Postup

  1. Brambory očistěte a uvařte je v neosolené vodě do měkka. Potrvá to zhruba 25 min.
  2. Po vyndání je propíchněte vidličkou a nechte je chvíli vypařit. Oloupejte je a ještě zatepla protlačte pasírovací mřížkou na vál nebo je nastrouhejte na struhadle.
  3. Rozklepněte k nim vejce, přidejte zhruba 3 g soli a 2/3 množství mouky. Rukama vypracovávejte hladké těsto a zbylou mouku přidávejte podle potřeby.
  4. Těsto si rozdělte na 4 části a z každé postupně vyválejte na dobře pomoučněném válu dlouhého hada. Odkrajujte stejně velké zhruba 2 cm velké kousky. Neustále vše podsypávejte moukou, aby se nikde nic nelepilo. Každý noček jemně stlačte vidličkou, aby dostal charakteristické vroubky.
  5. Gnocchi postupně házejte do vroucí osolené vody s kapkou oleje a vařte je jen 1–2 min, poté ihned vylovte naběračkou a dejte do parníku okapat.
  6. Rozpalte si pánev a na trošce olivového oleje nechte provonět čerstvou šalvěj.
  7. Do pánve přidejte hotové gnocchi, vše zamíchejte a nechte gnocchi trochu opéct.
  8. Pánev stáhněte z tepla, přidejte máslo, osolte a pohyby rukou nechte máslo rozpustit a vše společně promíchat.
  9. Ihned servírujte do hlubokých talířů a podávejte.

 

Objednat předplatné