Galette s karamelizovanou cibulí a balzamikem

01. 03. 2017


Slovo "Galette" pochází z prostředí francouzské kuchyně a označuje různé typy kruhových koláčů, od plněných, přes polootevřené či z palačinkového těsta. Galettky se staly velmi oblíbenou záležitostí i u nás - můžete je připravovat na sladko, nejlépe s lesním ovocem či jablky, ale i na slano, třeba tak, jako v dnešním receptu...

Porce: 1 galette

Doba přípravy: 1 hod na odležení těsta + 15 min příprava + 30 min pečení

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

na křehké těsto

  • 150 g hladké špaldové mouky (je důležité, aby to byla ta nejjemnější)
  • 120 g vychlazeného másla
  • 60 ml ledové vody
  • 1/2 lžičky soli

na náplň

  • 10 ks červené cibule
  • 3 lžíce cukru
  • 6 lžic balzamikového octa
  • snítek rozmarýnu nebo 1/2 lžičky mletého
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup

  1. V míse smíchejte mouku s máslem pokrájeným na malé kostičky. Ideálně hned začněte prsty. V momentě, když je struktura podobná hrubé strouhance, přilijte vodu a přidejte sůl. Nyní vypracujte důkladným hnětením kompaktní těsto. V případě potřeby můžete přidat ještě trochu ledové vody, aby se těsto lépe spojilo. Těsto zabalte do folie a nechte hodinu odpočinou v lednici.
  2. Mezitím si připravte náplň. Na větší pánvi rozehřejte zhruba 3 lžíce olivového oleje. Všechny cibule si očistěte, pokrájejte je na hrubé měsíčky a dejte na pánev. Přidejte rozmarýn a restujte až doby, kdy cibule zesklovatí. Poté přidejte balzamikový ocet, přisypte cukr, osolte, opepřete a ještě nechte pár minut společně restovat. Odstavte.
  3. Nyní si předehřejte troubu na 200 °C. Odleželé těsto vyválejte na podsypaném vále do klidně ne moc pravidelného kruhu, avšak krajní část vyválejte spíše tenčí, aby se poté těsto při pečení lehce zvedlo od náplně. Na těsto nyní rozprostřete zkaramelizovanou cibuli a ponechte alespoň čtyř-centimetrové okraje. Ty v závěru přeložte přes náplň a po okraji vždy po zhruba pěti centimetrech přeložte lehce přes sebe. Takto vytvoříte "galette tvar". Pečte zhruba 30 min do zlatova. Kraje můžete v průběhu pečení potřít rozšlehaným vejcem a posypat semínky dle libosti, ale klidně je můžete nechat jen takto, bez ničeho.
  4. Podávejte jako přílohu, jen tak k vínu, či jako jakékoliv slané pohoštění.

 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket