Falafel s jogurtovým dipem

14. 02. 2018


Falafel je spolu s hummusem tradiční pochoutkou Blízkého východu, která si našla své místo i v kuchyních celého světa. Sytý luštěninový pokrm má všestranné využití, můžete si ho dopřát jak teplý, tak studený např. v obloženém žitném chlebu nebo v salátu.

Porce: cca 12 kuliček

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

na falafel

  • 1 plechovka/sklenice konzervované, slité cizrny (cca 320 g)
  • 50 g nasekané petrželové natě
  • 1 menší bílá cibule
  • 2 stroužky českého česneku
  • 1 zarovnaná kávová lžička mletého římského kmínu
  • 1 kávová lžička soli
  • špetka mletého pepře
  • lžíce olivového oleje
  • cizrnová, jáhlová nebo pohanková mouka k zahuštění

na dip

  • 100 g bílého řeckého jogurtu
  • hrst nasekané petrželky-kudrnky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl

 

  • olivový olej na smažení

 

Postup

  1. Všechny ingredience na falafel (kromě mouky) vložte do kuchyňského robotu a zmixujte do kompaktní hmoty (není nutné úplně do hladka). Občas stěrkou setřete hmotu ze stran nádoby do středu. Směs na falafel přendejte do mísy a nechte na 20 min vychladit v lednici.
  2. Mezitím si připravte dip. Do misky dejte jogurt, prolisovaný stroužek česneku a čerstvou petrželku. Zlehka osolte, promíchejte a dejte uležet do lednice.
  3. Posléze si vyndejte směs na falafel a podle konzistence přisypte mouku tak, aby jste pohodlně ze směsi vytvarovali kuličky.
  4. Kuličky smažte na střední plamen v mírné vrstvě olivového oleje a v průběhu je otáčejte tak, aby se rovnoměrně osmažily a propekly. Poté je nechte na chvilku na papírovém ubrousku, aby se vsákl přebytečný olej. Podávejte je s jogurtovým dipem a např. se zeleninou plňte do pitta chleba.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket