Falafel s jogurtovým dipem
Porce: cca 12 kuliček
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
na falafel
- 1 plechovka/sklenice konzervované, slité cizrny (cca 320 g)
- 50 g nasekané petrželové natě
- 1 menší bílá cibule
- 2 stroužky českého česneku
- 1 zarovnaná kávová lžička mletého římského kmínu
- 1 kávová lžička soli
- špetka mletého pepře
- lžíce olivového oleje
- cizrnová, jáhlová nebo pohanková mouka k zahuštění
na dip
- 100 g bílého řeckého jogurtu
- hrst nasekané petrželky-kudrnky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička olivového oleje
- sůl
- olivový olej na smažení
Postup
- Všechny ingredience na falafel (kromě mouky) vložte do kuchyňského robotu a zmixujte do kompaktní hmoty (není nutné úplně do hladka). Občas stěrkou setřete hmotu ze stran nádoby do středu. Směs na falafel přendejte do mísy a nechte na 20 min vychladit v lednici.
- Mezitím si připravte dip. Do misky dejte jogurt, prolisovaný stroužek česneku a čerstvou petrželku. Zlehka osolte, promíchejte a dejte uležet do lednice.
- Posléze si vyndejte směs na falafel a podle konzistence přisypte mouku tak, aby jste pohodlně ze směsi vytvarovali kuličky.
- Kuličky smažte na střední plamen v mírné vrstvě olivového oleje a v průběhu je otáčejte tak, aby se rovnoměrně osmažily a propekly. Poté je nechte na chvilku na papírovém ubrousku, aby se vsákl přebytečný olej. Podávejte je s jogurtovým dipem a např. se zeleninou plňte do pitta chleba.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Shutterstock.com