Recepty 22. 02. 2017 PDF Tisk

Espresso koláč

Pro tuto chuťovou kombinaci mám velkou slabost - kombinace dýně, kávy, javorového sirupu a skořice je vysoká laťka. Když už jsme si v ranním článku radili omezit jakékoliv prefabrikované sladkosti, připravme si alespoň něco dobrého, domácího...

Espresso koláč

Porce: 9

Doba přípravy: 1 hodina

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • 50 g medu (nebo javorového sirupu)
  • 50 g kokosového cukru
  • 200 ml dýňového pyré (např. zavařeného z podzimu)
  • 4 vejce
  • 1 kávová lžička perníkového koření
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 kávová lžička mleté kávy
  • 1 šálek silného espressa (cca 30 ml)
  • špetka soli

 

na drobenku

  • 50 g alternativní mouky - ideálně mandlové, kokosové nebo banánové
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 kávová lžička skořice

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C a připravte si čtvercovou formu, kterou lehce vymažte kokosovým olejem.
  2. Připravte si drobenku. V malé misce smíchejte mouku, cukr, skořici a kokosový olej až do požadované hrubé konzistence. V případě potřeby přidejte mouku nebo kokosový olej.
  3. Nyní si připravte těsto. Ve větší míse nejdříve rozšlehejte vejce, poté k nim přidejte kokosový olej, med/javorový sirup, kokosový cukr a dýňové pyré. Dobře vše promíchejte a vyšlehejte. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, mletou kávu, špetku soli a na závěr přilijte espresso. Nyní vše dobře promíchejte do kompaktní hmoty, kterou následně vlijte do vymazané formy.
  4. Připravenou drobenku rovnoměrně rozprostřete po těstu a dejte péci na zhruba 45 min.
  5. Podávejte rozkrájené na kostky, ideálně se šálkem kávy. Poté skladujte v ledničce.

 

Objednat předplatné