Dýňový podzim: Dýňové rizoto

28. 09. 2016


Krásné, do oranžova zbarvené dýně nyní zdobí nejeden trh či obchod a byla by velká škoda si dýňovou sezónu neužít. Následující 4 týdny se můžete vždy těšit na jeden recept, kde se dýně objeví.

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 140 g rýže (nejlépe kulatozrnné - typ arborio)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka BIO zeleninového bujónu
  • plátek másla
  • malá cibulka
  • 1 dl bílého vína (nemusí být)
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

 

 Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C a připravte si dýni - oloupejte ji, očistěte od semínek a pokrájejte na kousky. Rozprostřete ji na plech vyložený pečícím papírem, polijte trochou oleje, lehce osolte a pečte zhruba 20-30 min do změknutí.
  2. Zatímco se dýně peče, uvařte si rýži, dle návodu, jen do vody přidejte kostku bujónu. Nechte dojít pod pokličkou.
  3. Když je dýně i rýže hotová, připravte si pánev a na lžíci oleje osmahněte na drobno nakrájenou cibulku. Poté přidejte rýži, bílé víno, vše promíchejte a nechte odpařit alkohol.
  4. Polovinu pečené dýně vložte do mixéru a zmixujte do pyré, které přidejte k rýži. Poté už jen přidejte plátek másla a 2 lžíce parmazánu a vše jemně promíchejte. Přidejte zbylé kousky dýně, krátce prohřejte a dle chuti ještě dosolte. Rizoto servírujte posypané parmazánem.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket