Porce: 2
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 500 g dýně Hokkaido
- 140 g rýže (nejlépe kulatozrnné - typ arborio)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kostka BIO zeleninového bujónu
- plátek másla
- malá cibulka
- 1 dl bílého vína (nemusí být)
- 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C a připravte si dýni - oloupejte ji, očistěte od semínek a pokrájejte na kousky. Rozprostřete ji na plech vyložený pečícím papírem, polijte trochou oleje, lehce osolte a pečte zhruba 20-30 min do změknutí.
- Zatímco se dýně peče, uvařte si rýži, dle návodu, jen do vody přidejte kostku bujónu. Nechte dojít pod pokličkou.
- Když je dýně i rýže hotová, připravte si pánev a na lžíci oleje osmahněte na drobno nakrájenou cibulku. Poté přidejte rýži, bílé víno, vše promíchejte a nechte odpařit alkohol.
- Polovinu pečené dýně vložte do mixéru a zmixujte do pyré, které přidejte k rýži. Poté už jen přidejte plátek másla a 2 lžíce parmazánu a vše jemně promíchejte. Přidejte zbylé kousky dýně, krátce prohřejte a dle chuti ještě dosolte. Rizoto servírujte posypané parmazánem.