Dýňové rizoto s kozím sýrem a sušenými brusinkami

13. 09. 2017


Pomalu, ale jistě, začíná ten opravdový čas dýní Hokkaido. Doporučuji si připravit zásoby pyré do mrazáku, ať jej můžete používat celoročně, hodí se totiž výborně i do sladkého pečení. V dnešním receptu se spojí s kozím sýrem a sušenými brusinkami do skvělého zahřívajícího pokrmu pro již začínající chladné dny...

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience:

  • 120 g rýže arborio (typ rýže na rizoto, ale když použijete kulatozrnnou, nic se nestane)
  • 50 g másla
  • 200 g pyré z dýně Hokaido
  • 80 g čerstvého, měkkého kozího sýra
  • 0,1 dcl bílého vína
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 1 menší bílá cibule
  • troška tymiánu
  • čerstvá petrželka
  • špetka namletého muškátového oříšku
  • 30 g kvalitních sušených brusinek + na ozdobení
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci si na plátku másla lehce osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku (dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo). Poté přidejte propláchnutou rýži a vše spolu 3 minuty restujte.
  2. Nyní zalijte rýži bílým vínem a počkejte, až se alkohol odpaří (pár minut). Poté přilijte zeleninový vývar, osolte, opepřete, přidejte trošku tymiánu, čerstvou petrželku a špetku muškátového oříšku. Důkladně promíchejte a přiklopte. Nechte vařit a vždy po 5 minutách promíchejte. Rýže se bude vařit zhruba 15 minut, ale kontrolujte průběžně.
  3. Když je rýže al dente či spíše ještě maličko tvrdší, přijdete připravené dýňové pyré, zbytek másla a polovinu kozího sýra. Ještě pořádně opepřete a vše nechte 3 minuty za stálého míchání propojit. Poté přidejte sušené brusinky, zamíchejte a odstavte.
  4. Podávejte ozdobené sušenými brusinkami a zbytkem kozího sýra.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket