Domácí sirup z rebarbory a zázvoru
Doba přípravy: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience:
- 0,5 kg rebarborových řapíků
- 350 ml vody
- 200 g třtinového cukru
- 50 g kokosového cukru (dodá jemnou karamelovou chuť)
- šťáva z jednoho zralého citrónu
- oloupaný špalíček čerstvého zázvoru
Postup
- Rebarboru omyjte, zbavte ošklivých částí a pokrájejte na kousky. Vložte ji do hrnce, zalijte vodou, vymačkejte jeden citrón a vařte, dokud rebarbora nezměkne a nevytvoří se kašovitá směs.
- Poté vše přeceďte do čistého kastrůlku přes jemné sítko. Přisypte cukr, přidejte špalíček zázvoru, zahřejte a mírně povařte, dokud vše nezhoustne.
- Sirup nechte vychladnout, vyndejte zázvor a poté sirup přelijte do uzavíratelné lahvičky či skleničky a skladujte v lednici.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Shutterstock.com