Domácí semínkovo-ořechový chléb

24. 08. 2016


Mnoho lidí se vyhýbá pečivu - ať už proto, že trpí potravinovou intolerancí, nebo proto, že následují jistý trend. Tento chléb je ale čistě zrnný, pouze s ovesnými vločkami a neobsahuje žádnou mouku ani lepek. Nic z toho není na škodu, protože je ještě chutnější!

Porce: 1 bochník

Doba přípravy: 10 min + 2 hod odležení + cca 1 hod pečení

Označení: Veganské. Bez pšenice - bezlepkové.

 

Ingredience

  • 360 ml vody
  • 3 lžička psyllia (rozpustné vlákniny)
  • 3 kávové lžičky soli
  • 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • 120 g bezlepkových ovesných vloček
  • 60 g dýňových semínek
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 70 g lískových oříšků
  • 40 g oloupaných mandlí
  • 50 g sezamu
  • 50 g lněných semínek
  • 30 g chia semínek

  

Postup

  1. V malé misce smíchejte vodu, javorový sirup/med a kokosový olej.
  2. Do druhé větší mísy vsypte postupně všechna semínka a ořechy a zalijte připravenou tekutinou. Přidejte sůl a psyllium a ještě vše důkladně promíchejte.
  3. Připravte si kvádrovou formu na chléb a lehce ji vymažte kokosovým olejem. Těsto přendejte do formy, vršek uhlaďte a nechce 2 hodiny stát v pokojové teplotě, přikryté utěrkou.
  4. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte chléb po dobu 20 min. Poté opatrně vyjměte bochník chleba (vyklopte ho na ruku v rukavici) a položte ho přímo na rošt trouby. Pečte zhruba 35 min, ale ke konci kontrolujte.
  5. Chléb nechte důkladně vychladnout předtím, než ho začnete krájet, rozpadal by se.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket