Recepty 02. 05. 2018 PDF Tisk

Domácí bochánky s ovesnými vločkami

Nejlepší pečivo je stejně vždy to domácí, které si můžete vychutnat ještě vlažné. Tyto bochánky s ovesnými vločkami jsou krásně vláčné a jemně nasládlé – skvěle se hodí k snídani, namazané máslem a domácím džemem. Vyzkoušejte!

Domácí bochánky s ovesnými vločkami

Porce: cca 8 ks

Doba přípravy: 35 min + 1 hod 50 min na vykynutí

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g ovesné mouky nebo rozemletých, jemných ovesných vloček
  • 200 ml čerstvého mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 5 g himalájské soli
  • 2 plátky másla
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček na posypání
  • žloutek na potření

Postup

  1. Vejce, mléko, droždí a máslo si předem vyndejte a nechte dosáhnout pokojové teploty.
  2. Připravte si kvásek: do misky rozdrolte droždí, přilijte 1/2 množství mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Jemně promíchejte a nechte vzejít na teplém místě zhruba 20 min.
  3. Připravte si větší mísu, prosejte do ní obě mouky, přilijte mléko, přidejte rozehřáté máslo, jedno vejce, sůl a nakonec i kvásek. Vypracujte kompaktní těsto, které prohněťte ještě alespoň 3 min. Pokud vám přijde, že těsto ještě potřebuje tekutinu, přilijte trochu vlažného mléka (ovesná mouka hodně saje). Těsto ve tvaru bochánku nechte přikryté vykynout na teplém místě zhruba hodinu.
  4. Vykynuté těsto si přendejte na pomoučněný vál a rozdělte si ho na přibližně stejné velké kousky – mělo by jich být cca 8 ks. Bochánky tvarujte tak, že kraje těsta přetahujte doprostřed, zhruba šestkrát, dokud se nevytvoří pěkný pravidelný tvar. Takto připravené bochánky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 min.
  5. Poté je všechny důkladně potřete rozšlehaným žloutkem a zlehka posypte ovesnými vločkami.
  6. Pečte je v předem předehřáté troubě na 200 °C zhruba 15 min.

 

Objednat předplatné