Porce: cca 8 ks
Doba přípravy: 35 min + 1 hod 50 min na vykynutí
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g ovesné mouky nebo rozemletých, jemných ovesných vloček
- 200 ml čerstvého mléka
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce cukru
- 5 g himalájské soli
- 2 plátky másla
- 2 lžíce jemných ovesných vloček na posypání
- žloutek na potření
Postup
- Vejce, mléko, droždí a máslo si předem vyndejte a nechte dosáhnout pokojové teploty.
- Připravte si kvásek: do misky rozdrolte droždí, přilijte 1/2 množství mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Jemně promíchejte a nechte vzejít na teplém místě zhruba 20 min.
- Připravte si větší mísu, prosejte do ní obě mouky, přilijte mléko, přidejte rozehřáté máslo, jedno vejce, sůl a nakonec i kvásek. Vypracujte kompaktní těsto, které prohněťte ještě alespoň 3 min. Pokud vám přijde, že těsto ještě potřebuje tekutinu, přilijte trochu vlažného mléka (ovesná mouka hodně saje). Těsto ve tvaru bochánku nechte přikryté vykynout na teplém místě zhruba hodinu.
- Vykynuté těsto si přendejte na pomoučněný vál a rozdělte si ho na přibližně stejné velké kousky – mělo by jich být cca 8 ks. Bochánky tvarujte tak, že kraje těsta přetahujte doprostřed, zhruba šestkrát, dokud se nevytvoří pěkný pravidelný tvar. Takto připravené bochánky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 min.
- Poté je všechny důkladně potřete rozšlehaným žloutkem a zlehka posypte ovesnými vločkami.
- Pečte je v předem předehřáté troubě na 200 °C zhruba 15 min.