Porce: 1 miska
Doba přípravy: 40 min pečení + 30 min chladnutí + 10 min příprava
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 2 středně velké lilky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z jedné půlky zralého citrónu
- 1 kávová lžička himalájské soli
- špetka římského kmínu
- hladkolistá petrželka a černý sezam na ozdobu
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na zhruba 230 °C. Lilky opláchněte, osušte a ze všech stran propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 40 min. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí lilky rozpulte a lžící z nich vydlabejte dužinu, kterou vložte rovnou do mixéru. Zbytek z lilků vyhoďte.
- Poté přidejte do mixéru stroužky česneku (milovníci česneku klidně 1-2 ks přidají) a ostatní ingredience. Vše umixujte, ochutnejte a ještě podle chuti dochuťte. V případě, že se vám nezdá konzistence, ještě přilijte trochu olivového oleje.
- Pomazánku podávejte rovnou, ozdobenou petrželkou a černým sezamem a nebo nechte uležet 1-2 hodiny v lednici a dozdobte až pak. Podávejte s kukuřičnými lupínky, tradičním chlebem Naan či libovolným pečivem.