Datlové hvězdičky

08. 12. 2014


Vánoce přinášejí s sebou množství ornamentů a symbolů. Ten, zřejmě nejčastější, je hvězdička. A tak si pochutnejte na datlových hvězdičkách! 

Datle patří mezi jedno z nejsladších druhů ovoce. Jsou pro nás zdrojem rychlé energie, jelikož téměř 70% obsahu plodu tvoří sacharidy. Jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínů skupiny B.

Ingredience – na cca 50 hvězdiček

  • 100 g oloupaných lískových oříšků
  • 150 g sušených datlí
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilky (z lusku)
  • 200 g másla
  • 100 g datlového sirupu
  • trocha citrónové kůry
  • 100 g hořké čokolády na čokoládovou polevu

 

Postup

Nejdříve namelte v mixéru oříšky najemno a sušené datle nakrájejte na velmi malé kousky. Všechny ingredience poté smíchejte dohromady do kompaktního těsta a nechte hodinu uležet (těsto si lze připravit i den předem).

Po vyjmutí z lednice nechte těsto chvíli ohřát a vyválejte placku o tloušťce přibližně 3-4 mm. Vykrajujte hvězdičky a pečte v troubě na plechu při 180 °C asi 10-12 min. Hvězdičky nechte vychladnout a pak je v připravené čokoládové polevě vždy do půlky namočte.

Tento recept byl inspirován Bioabecedářem od Hanky Zemanové, který si můžete zakoupit na www. jogamarket.cz.

 

  • autor: Mgr. Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket