Čokoládový dort s červenou řepou

08. 11. 2017


Studené a sychravé dny si žádají sladké, slané a kyselé pokrmy, tedy ty chutě, které vyrovnávají vátu. Tento lahodný dort bez obilné mouky, za to s pěknou dávkou zdravé červené řepy, vás spolu s lahodnou kávou jistě potěší.

Porce: 8

Doba přípravy: 70 min + 2 hodiny chladnutí

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience (na 1 dortovou formu)

na dort

  • cca 300 g vařené červené řepy
  • 120 g mandlové mouky (rozmixované mandle) + lžíce na vysypání formy
  • 1 lžička prášku do pečiva (ideálně na bázi vinného kamene)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce řepkového oleje (lze použít i kokosový olej)
  • 4 lžíce sirupu (javorového, špaldového..) nebo medu
  • 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
  • 120 g hořké čokolády (nad 70 %) nasekané na drobno
  • špetka soli

na polevu

  • 60 g hořké čokolády (nad 70 %)
  • 1 lžíce třtinového cukru, umletého na cukr moučka
  • 1 lžíce kokosového oleje + trocha na vymazání formy

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si kulatou dortovou formu – vymažte ji kokosovým olejem a lehce vysypte mandlovou moukou. Uvařenou vychladlou řepu oloupejte, pokrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru.
  2. Do mísy vyklepněte všechna vejce a vyšlehejte je s řepkovým olejem. Poté přidejte sirup nebo med a opět vyšlehejte. Poté přidejte zbylé ingredience včetně řepového pyré a vše důkladně promíchejte do kompaktního těsta, které následně vylijte do dortové formy.
  3. Pečte zhruba 40 min a ke konci zkontrolujte špejlí. Nechte vychladnout alespoň hodinu před přípravou polevy.
  4. Do misky na vodní lázni vložte rozlámanou čokoládu a nechte povolit. Poté přidejte lžíci třtinového cukru a kokosový olej. Za stálého míchání nechte vše rozpustit a spojit a poté vylijte na dort. Mašlovačkou nebo stěrkou polevu rovnoměrně rozprostřete a nechte zchladit v lednici asi hodinu. Poté můžete podávat.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket