Porce: 8
Doba přípravy: 70 min + 2 hodiny chladnutí
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience (na 1 dortovou formu)
na dort
- cca 300 g vařené červené řepy
- 120 g mandlové mouky (rozmixované mandle) + lžíce na vysypání formy
- 1 lžička prášku do pečiva (ideálně na bázi vinného kamene)
- 4 vejce
- 4 lžíce řepkového oleje (lze použít i kokosový olej)
- 4 lžíce sirupu (javorového, špaldového..) nebo medu
- 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
- 120 g hořké čokolády (nad 70 %) nasekané na drobno
- špetka soli
na polevu
- 60 g hořké čokolády (nad 70 %)
- 1 lžíce třtinového cukru, umletého na cukr moučka
- 1 lžíce kokosového oleje + trocha na vymazání formy
Postup
- Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si kulatou dortovou formu – vymažte ji kokosovým olejem a lehce vysypte mandlovou moukou. Uvařenou vychladlou řepu oloupejte, pokrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru.
- Do mísy vyklepněte všechna vejce a vyšlehejte je s řepkovým olejem. Poté přidejte sirup nebo med a opět vyšlehejte. Poté přidejte zbylé ingredience včetně řepového pyré a vše důkladně promíchejte do kompaktního těsta, které následně vylijte do dortové formy.
- Pečte zhruba 40 min a ke konci zkontrolujte špejlí. Nechte vychladnout alespoň hodinu před přípravou polevy.
- Do misky na vodní lázni vložte rozlámanou čokoládu a nechte povolit. Poté přidejte lžíci třtinového cukru a kokosový olej. Za stálého míchání nechte vše rozpustit a spojit a poté vylijte na dort. Mašlovačkou nebo stěrkou polevu rovnoměrně rozprostřete a nechte zchladit v lednici asi hodinu. Poté můžete podávat.