Recepty 20. 11. 2019 PDF Tisk

Čokoládový chlebíček s pošírovanými hruškami

Tento voňavý a krásně vypadající dezert je takovým předskokanem vánočních pochutin. Pošírovaná hruška dodá chlebíčku vláčnost. Uvařte si kávu a vychutnejte si "moment"....

Čokoládový chlebíček s pošírovanými hruškami

Porce: 10

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 280 g celozrnné špaldové mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 7 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 g kokosového tuku
  • 2 velká vejce
  • 150–200 ml sójového nápoje (podle konzistence)
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g kokosového cukru
  • 20 g strouhaného kokosu

Na pošírované hrušky

  • 3 hrušky, zbavené slupky
  • 70 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 1 hvězdička badyánu

Postup

  1. Začněte pošírováním hrušek. Připravte si větší kastrůlek, nalijte do něj tolik vody, aby v něm hrušky byly ponořené. Do vody nasypte cukr a přidejte koření. Vše postupně zahřívejte a poté udržujte lehce bod bodem varu zhruba 30 minut. Ideální teplota je mezi 75 °C a 95 °C.
  2. Troubu si předehřejte na 175 °C a formu na chlebíček si vyložte navlhčeným, zmuchlaným pečicím papírem.
  3. Mezitím, co se hrušky ještě pošírují, si připravte těsto. Ve větší míse nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva, oba cukry a kokos. Poté přidejte vajíčka, rozehřátý kokosový tuk poté i sójové mléko. Vše důkladně promíchejte do kompaktního lehce tekutého těsta.
  4. Hrušky vytáhněte z hrnce a nechte je okapat. Spodní stranu seřízněte, aby si dobře sedly :). Postavte je do formy na chlebíček za sebe s pravidelnými mezerami. Poté do formy nalijte i těsto. Hrušky nepřelévejte.
  5. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 40 min a ke konci kontrolujte špejlí.
  6. Zlehka vychladlý chlebíček opatrně vyklepněte a položte na prkénko, kde ho nechte dovychladnout.
  7. Podávejte ho nakrájený na plátky s krásně viditelným řezem hrušky.

 

Objednat předplatné