Porce: 10
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 280 g celozrnné špaldové mouky
- 30 g holandského kakaa
- 7 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 100 g kokosového tuku
- 2 velká vejce
- 150–200 ml sójového nápoje (podle konzistence)
- 100 g třtinového cukru
- 50 g kokosového cukru
- 20 g strouhaného kokosu
Na pošírované hrušky
- 3 hrušky, zbavené slupky
- 70 g cukru
- 2 svitky skořice
- 1 hvězdička badyánu
Postup
- Začněte pošírováním hrušek. Připravte si větší kastrůlek, nalijte do něj tolik vody, aby v něm hrušky byly ponořené. Do vody nasypte cukr a přidejte koření. Vše postupně zahřívejte a poté udržujte lehce bod bodem varu zhruba 30 minut. Ideální teplota je mezi 75 °C a 95 °C.
- Troubu si předehřejte na 175 °C a formu na chlebíček si vyložte navlhčeným, zmuchlaným pečicím papírem.
- Mezitím, co se hrušky ještě pošírují, si připravte těsto. Ve větší míse nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva, oba cukry a kokos. Poté přidejte vajíčka, rozehřátý kokosový tuk poté i sójové mléko. Vše důkladně promíchejte do kompaktního lehce tekutého těsta.
- Hrušky vytáhněte z hrnce a nechte je okapat. Spodní stranu seřízněte, aby si dobře sedly :). Postavte je do formy na chlebíček za sebe s pravidelnými mezerami. Poté do formy nalijte i těsto. Hrušky nepřelévejte.
- Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 40 min a ke konci kontrolujte špejlí.
- Zlehka vychladlý chlebíček opatrně vyklepněte a položte na prkénko, kde ho nechte dovychladnout.
- Podávejte ho nakrájený na plátky s krásně viditelným řezem hrušky.