Čočkové gnocchi se špenátem

16. 03. 2016


Gnocchi, říkejme jim noky, jsou vařeny v různých variantách v mnoha světových kuchyních jako např. v Německu, Rakousku, Maďarsku či Itálii. Asi nejznámější je jejich příprava na italský způsob, s nejrůznějšími omáčkami, zeleninou, sýry, nebo rybami. Vyzkoušejte dnes ale netradiční, luštěninové noky - jsou syté a chuťově velmi zajímavé.

 

Porce: 2 porce

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 250 g baby špenátu
  • stroužek česneku
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 80-100 g jemné zelené čočky
  • 70 g měkkého, zralého kozího sýra
  • větší špetka sušeného rozmarýnu
  • 80 g špaldové mouky
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Čočku properte ve vodě a uvařte ve dvojnásobném množství vody (zhruba 30 min). Záleží na typu čočky, pokud ji předem namočíte, doba vaření bude kratší.
  2. Mezitím, co se čočka vaří, si properte pod tekoucí vodou špenát. Přendejte ho na pánev a vyduste. Po pár minutách přidejte stroužek česneku, lžíci olivového oleje a ještě zhruba 5 minut restujte. Stáhněte z plotny.
  3. Do měkka uvařenou čočku poté dejte do vhodné mísy na mixování tyčovým mixérem, přidejte na kousky nakrájený kozí sýr, rozmarýn a trochu soli. Vše rozmixujte do hladké směsi.
  4. Čočkovou směs přendejte do misky, přisypte zhruba 60 g mouky a vypracujte tuhé těsto. Zbylou mouku přidejte podle potřeby těsta.
  5. Připravte si dřevěný nebo silikonový vál, postupně odkrajujte od těsta malé bochánky, které vyválejte na pomoučněné ploše do dlouhých "hadů" a postupně odkrajujte noky zhruba 2x2 cm.
  6. Noky vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (zhruba 3 min), poté je rovnou okapané přendejte do pánve se špenátem. Lehce společně restujte 3 minuty, důkladně promíchejte a případně ještě přidejte olivový olej. Podávejte.

 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket