Recepty 30. 01. 2019 PDF Tisk

Cizrnové řezy se skořicovým krémem

Cizrnový základ koláče je výborný pro nekonečnou improvizaci. Luštěnina místo mouky dodá velké množství vlákniny a bílkovin. Cizrnové řezy jsou skvělou snídaní na horách před celodenním lyžováním nebo třeba jako zdravý dezert ke kávě. 

Cizrnové řezy se skořicovým krémem

Porce: 6 řezů

Příprava: 50 min + 3 hodiny chlazení

Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

na těsto

  • 1 sklenice BIO sterilizované cizrny (cca 220 g suchého podílu)
  • 1 dobře zralý banán
  • 2 vejce
  • 35 g xylitolu (lze nahradit i klasickým třtinovým cukrem)
  • 30 g kokosové mouky
  • 1 kypřicí prášek bez fosfátů

na skořicový krém

  • 20 g škrobu
  • 200 ml vanilkového sójového mléka nebo jiné rostlinné alternativy
  • 30 g xylitolu
  • 125 g tučného tvarohu
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Nejprve slijte cizrnu a v sítku ji propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu cca 20x25 cm si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
  2. V míse si tyčovým mixérem rozmixujte cizrnu a banán do hladké hmoty. V jiné čisté míse vyšlehejte žloutky s březovým cukrem, xylitolem. Ve třetí míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Do mísy s vyšlehanými žloutky přidejte kokosovou mouku promíchanou s kypřicím práškem a cizrnu s banánem, dobře promíchejte. Na závěr jemně zapracujte sníh. Směs vlijte do formy, uhlaďte a pečte 25 min na 180 °C.
  3. Po upečení nechte korpus dobře vychladnout a mezitím si připravte krém. V hrnku smíchejte sójové mléko, škrob, cukr a skořici. Vše vlijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte na mírném plameni zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout. Poté do pudinku zamíchejte tvaroh a vyšlehejte.
  4. Korpus přepulte na dvě stejné části, jednu z nich pomažte krémem, přiklopte druhou částí a celé zalijte zbylým krémem. Uhlaďte a dejte ztuhnout a vychladit do ledničky alespoň na 3 hodiny.
  5. Po vychlazení krájejte na řezy a podávejte.

 

Objednat předplatné