Porce: 6 řezů
Příprava: 50 min + 3 hodiny chlazení
Označení: vegetariánské, bezlepkové
Ingredience
na těsto
- 1 sklenice BIO sterilizované cizrny (cca 220 g suchého podílu)
- 1 dobře zralý banán
- 2 vejce
- 35 g xylitolu (lze nahradit i klasickým třtinovým cukrem)
- 30 g kokosové mouky
- 1 kypřicí prášek bez fosfátů
na skořicový krém
- 20 g škrobu
- 200 ml vanilkového sójového mléka nebo jiné rostlinné alternativy
- 30 g xylitolu
- 125 g tučného tvarohu
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve slijte cizrnu a v sítku ji propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu cca 20x25 cm si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
- V míse si tyčovým mixérem rozmixujte cizrnu a banán do hladké hmoty. V jiné čisté míse vyšlehejte žloutky s březovým cukrem, xylitolem. Ve třetí míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Do mísy s vyšlehanými žloutky přidejte kokosovou mouku promíchanou s kypřicím práškem a cizrnu s banánem, dobře promíchejte. Na závěr jemně zapracujte sníh. Směs vlijte do formy, uhlaďte a pečte 25 min na 180 °C.
- Po upečení nechte korpus dobře vychladnout a mezitím si připravte krém. V hrnku smíchejte sójové mléko, škrob, cukr a skořici. Vše vlijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte na mírném plameni zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout. Poté do pudinku zamíchejte tvaroh a vyšlehejte.
- Korpus přepulte na dvě stejné části, jednu z nich pomažte krémem, přiklopte druhou částí a celé zalijte zbylým krémem. Uhlaďte a dejte ztuhnout a vychladit do ledničky alespoň na 3 hodiny.
- Po vychlazení krájejte na řezy a podávejte.