Recepty 28. 02. 2018 PDF Tisk

Cibulové chutney

Jestli nám něco často přebývá, tak je to cibule, které často skladujeme více, než ji potřebujeme. Po nějaké době se začíná probouzet a začíná mít tendenci zelenat. To je přesně ten moment, kdy ji musíme zachránit, abychom ji pak nemuseli vyhodit. Jednou z možností, jak ji ve větším množství využít, je připravit cibulové chutney [čatný].

Cibulové chutney

Porce: cca 2 skleničky

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 500 g očištěné a pokrájené červené cibule
  • 100 g tmavého cukru Muscovado (nerafinovaný cukr s vysokým podílem melasy; případně použijte klasický třtinový cukr)
  • 60 ml vinného octa
  • 1 lžička balsamikového octa
  • 1 stroužek česneku, očištěný a pokrájený na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička najemno pokrájené čerstvé chilli papričky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejprve je potřeba si vysterilizovat sklenice, ve kterých budete chutney skladovat. Vyberte menší skleničky (cca 200-300 ml), s dobrým víčkem. Do menší formy nalijte horkou vodu. Skleničky naplňte zhruba 100 ml horké vody a poté je do ní vložte. Nechte v troubě předehřáté na 130 °C zhruba 15 min, na posledních 5 minut přidejte do vody i víčka. Poté formu opatrně vyjměte a čistou utěrkou vyjměte sklenice i víčka stranou. Nechte je vychladnout pod utěrkou během přípravy chutney.
  2. Nyní připravte samotné chutney. Na olivovém oleji nechte za občasného míchání zhruba 25 min zkřehnout pokrájenou cibuli. Za tu dobu by se její objem měl snížit na polovinu (v případně nutnosti maličko podlijte).
  3. Poté přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru (nebo dvě větší hrudky - cukr Muscovado není často sypký), zamíchejte a vařte zhruba 10 min dokud nezačne směs tmavnout. Poté ztlumte plamen, přidejte zbylý cukr a všechny ostatní ingredience. Osolte dvěma špetkami soli a opepřete. Nechte mírně probublávat dalších 30 min až do konzistence tmavé marmelády.
  4. Když se chutney chová už trochu jako puding, je zredukované a lehce se chytá, je hotovo. Přendejte ho do vysterilizovaných suchých sklenic, víčka dobře utáhněte a nechte v chladu zatáhnout.
  5. Dobře zavařené chutney vám vydrží v chladu minimálně půl roku, po otevření v lednici minimálně týden.

 

Objednat předplatné