Recepty 02. 09. 2020 PDF Tisk

Chléb z ovesných vloček a semínek

Pečivo je důležitou a mnohdy velmi diskutovanou složkou jídelníčku. Často se mluví o vhodných a nevhodných typech. Tento chléb z ovesných vloček a semínek jednoznačně patří mezi ty vhodné a zdravé – můžete si ho kdykoliv bezpracně upéci, naporcovat a udělat si i zásobu v mrazáku. Čerstvý vám v utěrce vydrží několik dní.

Chléb z ovesných vloček a semínek

Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 45 min + 1 hodina a 20 min na odležení
Označení: vegetariánské, veganské 

Ingredience 

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g drcených lněných semínek
  • 50 g chia semínek
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 25 g psyllia
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 10 g soli
  • 360 ml vody

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Všechny suché ingredience včetně soli nasypte do mísy a důkladně promíchejte. Poté přidejte tekutý med, rozehřátý kokosový olej a vlažnou vodu. Vše důkladně promíchejte.
  3. Směs přendejte do obdélníkové formy, povrch uhlaďte a nechte 1 hod a 20 min stát v pokojové teplotě, aby semínka nabobtnala.
  4. Poté vložte do trouby a pečte 25 min. Pak pomocí rukavic bochníček z formy vyklopte a dejte ho zpět opečenou stranou dolů. Pečte dalších 20 min.
  5. Hotový chléb nechte nejprve pořádně vychladnout, aby se při krájení nedrolil a poté můžete podávat obložené dle chuti.

Objednat předplatné