Celozrnné ravioli s ricottou a špenátem

27. 04. 2016


V době plné polotovarů a "usnadněného" vaření si zřídka uděláme čas na přípravu domácích těstovin. Pokud si je ale přece jen zkusíte udělat, nebudete litovat. Zkuste třeba tyto plněné ravioly ze špaldové mouky. I pár kousků vás zasytí a snaha bude jistě oceněna.

Porce: 2 porce (8-10 ks)

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

na těsto

  • 1 vejce
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • zhruba 2 lžíce vody + dle potřeby
  • lžička olivového oleje

 

na náplň

  • 80 g ricotty
  • 80 g čerstvého špenátu
  • špetka soli, mletý pepř
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 malý žloutek (stačí i polovina a druhou můžete přidat k těstu)

 

na servírování

  • 1 silnější plátek másla
  • 30 g nastrouhaného parmazánu

 

 

Postup 

  1. Z ingrediencí na těstoviny rukou vypracujte hladké těsto, které nechte 15-30 min uležet v ledničce. Konzistencí by mělo být tuhé tak akorát, podle potřeby přidejte vodu nebo olej.
  2. Zatímco se těsto chladí, připravte náplň. Špenát operte a spařte, přidejte trochu prolisovaného česneku a soli. Pár minut restujte. Poté si ho přendejte na prkénko, nechte lehce vychladnout a pokrájejte na menší kousky (samozřejmě můžete použít i mražený listový špenát). Špenát přendejte do misky, přidejte k němu ricottu, zbytek prolisovaného česneku, sůl, pepř a žloutek. Vše dohromady dobře promíchejte.
  3. Vyndejte si těsto a vyválejte ho na pomoučněném vále do plátu. Nyní to závisí na vás, jakou metodu zvolíte - zdali použijete vykrajovátko na ravioli, nebo přímo tvořítko, či ravioli vykrájíte a spojíte ručně. Při použití vykrajovátka si rozdělte těsto na půl a na jednu polovinu s dostatečným odstupem vedle sebe klaďte vždy po lžičce náplně. Druhý těstový plát opatrně položte navrch, lehce přitlačte okolo náplně a poté vykrojte tvary.
  4. Přiveďte k varu vodu v hrnci a pomalu po jednom vkládejte ravioli. Opět je vylovte až vyplavou na povrch. Nechce pořádné okapat a servírujte na talíře. Polijte je rozpuštěným máslem a posypte parmezánem. Nelekněte se, že jich je málo... ravioli jsou syté :)

 


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket