Recepty 13. 04. 2016 PDF Tisk

Celerové karbanátky s wasabi kaší

Miřík celer je pěstován jako kořenová zelenina, která má v naší kuchyni všestranné využití. O celeru koluje jedna zajímavost a to, že působí jako afrodiziakum, zvyšuje pravděpodobnost početí a působí proti impotenci. To vše díky bioaktivní látce v něm obsažené, která reguluje aktivitu pohlavních hormonů. No.. kdo ví? :)

Celerové karbanátky s wasabi kaší

Porce: 4

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

na karbanátky

  • 1 menší celer
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra - Eidamu nebo Goudy
  • 4 větší vejce
  • pár lžic mléka
  • lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • sůl, pepř, bylinky

 

na kaši

  • 0,5 kg brambor
  • 50-100 ml mléka
  • 20 g másla
  • 2 lžičky wasabi prášku/pasty
  • sůl
  • červená cibulka

 

Postup

  1. Brambory oloupejte, pokrájejte na menší kousky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
  2. Mezitím si připravte směs na celerové karbanátky. Celer očistěte a syrový ho nastrouhejte najemno do hluboké mísy. Poté přidejte rozšlehaná vejce s trochou mléka a nastrouhaný sýr. Osolte, opepřete a přidejte trochu bylinek - ideálně pažitku nebo petrželku. Vše důkladně promíchejte.
  3. V malém rendlíku ohřejte mléko a přidejte do něj wasabi. Nechte rozpustit.
  4. Uvařené brambory sceďte, přidejte k nim máslo, mléko s wasabi a sůl. Důkladně vyšlehejte do hladké kaše. Kaši nechte odpočívat v troubě nebo pod peřinou.
  5. Rozpalte si pánev s trochou ghí a opečte celerové karbanátky do zlatova (bude stačit 3-5 min z obou stran).
  6. Na závěr na zbytku ghí osmahněte trochu červené cibulky, kterou pak posypte servírovanou bramborovou kaši.

 

 

Objednat předplatné