čtvrtek 5. 12. 2024
Když se řeknou jídla z čočky, vybaví se vám maximálně čočková polévka nebo čočka na kyselo? Dnes si ukážeme lehkou přípravu červené čočky a tradičních indických placek čapátí.
Na 1 porci čočky budeme potřebovat:
Máme všechno? Pusťme se tedy do vaření:
Čočku propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě, vodu necedíme. Na pánvi rozpálíme ghí (olej) a přidáme půl lžičky hořčičného semínka a římského kmínu. Jakmile začnou semínka pukat a vyskakovat, přisypeme kurkumu, jemně nakrájené cibuli, česnek, zázvor a čili papričku a restujeme dohněda. Nalejeme do pánve uvařenou čočku i s vodou, přidáme nakrájené rajče, dosolíme a vaříme, dokud nezhoustne. Před koncem vaření vmícháme nasekaný čerstvý koriandr a promícháme.
Na cca 2 placky čapátí budeme potřebovat:
Postup přípravy:
Mouku smícháme se solí a přiléváme tolik vody, abychom vypracovali hladké táhlé těsto, které rozdělíme na dva díly o velikosti pingpongových míčků. Nejdříve mírně rozválíme, potřeme ghí a znovu zmačkáme do kuličky. Poté na pomoučeném vále, rozválíme do kulatých tenkých placek, které na suché rozpálené pánvi restujeme po obou stranách.
Věděli jste?
Červená čočka – zvaná též masur dál obsahuje velké množství vlákniny, která na sebe váže látky související s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Reguluje hladinu krevního cukru a zasytí na velmi dlouhou dobu. Obsahuje také železo, mangan, silný antioxidant selen, zinek, fosfor, kyselinu listovou a vitamín B6.